facebook
twitter

България

И кметовете на ГЕРБ бяха впрегнати да гасят недоволството

679
Кметът на Велико Търново и шеф на сдружението на общините Даниел Панов обясни, че повишението на данъка за старите автомобили ще е минимално.

Кметовете на ГЕРБ също се включиха да изпълняват разпореждането на премиера Бойко Борисов да се тушира общественото недоволство. Те поискаха среща с президента Румен Радев, след като във вторник държавният глава наложи вето върху приетия по-висок данък за старите автомобили от догодина. "Искаме да обясним на президента защо се налагат промени в данъка на автомобилите, тъй като темата силно се манипулира", заяви на брифинг вчера председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново Даниел Панов. Искането за срещата е взето на спешно заседание на съвета.
Освен това сдружението на общините най-после представи разчети как новият начин на определяне на данък МПС ще се отрази на собствениците на автомобили. През последните два месеца както финансовото министерство, така и общините отказваха да дадат конкретни примери с обяснението, че това е невъзможно, защото всяка община сама определяла данъчната ставка. 
Сметките на общините все пак показват, че ако за един от най-популярните леки автомобили - "Фолксваген Голф 2", произведен през 1993 г., сега се плаща годишен данък от 25.90 лв., то от догодина за него ще се дължат 39.20 лв. Това е с 13.30 лв. повече, или 1.11 лв. месечно, посочват кметовете. 
Другият разпространен публично пример е с по-мощен автомобил - "Порше Кайен", произведен през 2003 г. , за който в момента се плащат 525 лв. От догодина обаче налогът ще падне на 420 лв., тъй като във формулата за определянето му вече ще се отчита, че автомобилът има екосертификат Евро 4. В същото време законовите промени ще бъдат драстични за всички, които регистрират подобни луксозни автомобили като лекотоварни, за да спестят данъци. "Порше Кайен" 2003 г., с категория N1, до момента е бил облаган едва с 30 лв., но от догодина за него ще се плащат 420 лв.
Не е ясно дали сдружението разполага и с други примери, като например как ще се промени облагането на един 10- или 15-годишен автомобил.
"За да се стигне до тези промени, в НСОРБ сме търсили становища от всички български общини", подчерта Даниел Панов. По думите му всички кметове одобрявали новата формула за изчисляване на налога, която вече включва и екологичен компонент като мярка за подобряване чистотата на въздуха.
До 31 януари общинските съвети трябва да определят данъка в новите диапазони. „Искам да препоръчам на колегите от общините да разработят няколко варианта и да покажат на гражданите как този данък ще бъде увеличен. Той няма да засегне толкова хората, които имат стари автомобили - увеличението ще е минимално", заяви Панов. 
Във връзка с наложеното президентско вето Димитър Николов, кмет на община Бургас, е направил предложение становищата на сдружението по различни законови промени предварително да бъдат изпращани на президента, за да имало ползотворна комуникация между институциите.

До момента няма отговор от държавния глава кога и дали ще изслуша кметовете. Преди ден той отказа среща с шефката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова. Румен Радев наложи вето върху повишения данък за старите автомобили с мотива, че законодателят е длъжен да съобразява данъците с доходите и имуществото на хората.

ДЕБАТ

Премиерът Бойко Борисов поиска вчера дебат в обществото за старите коли и чистотата на въздуха, като напомни, че тече наказателна процедура на ЕК срещу страната ни по тази тема.
"Ако не започнем тези стъпки, в един момент можем, както се озовахме с моргите за стари автомобили около Перник, Дупница, София, да се озовем с гробището на дизеловите автомобили и тогава ще бъде късно", заяви Борисов в началото на вчерашното заседание на кабинета.


ПРОЗРЕНИЕ

Бойко Борисов: Безумно голям е трафикът. Коли на по 20 години. Някой ще каже: да де, ама бедни са една част от българите, защото наред с всички има и много скъпи и нови коли. Какво карахме до 90-а година като управляваше партията на г-н Радев? Тогава се чакаше по 12 години за кола, караше са само в неделя или събота. Някой ще каже, ама и стандартите се промениха. Ами като са се променили стандартите, вижте колко сега са горивата и минималната заплата и съответно колко е била при мандата на БСП, когато избраха Орешарски да ги представлява. Има факти, цифри, те са ясни".

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Жители на "Младост 1" излязоха на протест срещу кмета си

22.02.2019

1877 16
Галъп: ГЕРБ дозадълбочават недоверието в изборния процес

22.02.2019

1106 16
Външният министър: Ако САЩ нападнат Венецуела, ще запазим неутралитет

22.02.2019

3708 61

Коментари

дон Базилио
снимка на дон Базилио

да се тушира общественото недоволство

 

??

 

 

https://youtu.be/VfbNrM7yXz0

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Една част от Българите били бедни.....Голям праз!Туй са не повече от има-няма един процент.И то някакви мързеливци,михлюзи така да се каже.Другите се къпят в благодат,пият амброзия и нагъват суджуци!А старите коли по улиците са не щото сме скъсаняци,а понеже в богатите общества както нашето,има сал' богати хора.А какво прави богатият човек?Правилно-колекционира антикварни автомобили.Цената им се вдига ката ден и ний ставаме все по-чорбаджии...

rorik

Абе, Циганите масово си карат колите , без да плащат никакви данъци , а не ги виждам на протестите.

Нема пари за протести ли?

Ами те депутатите на БСП  не ходят на работа да "палят пожари" в главите на хората , еми се некой требе да ги гаси.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×