facebook
twitter

България

И бизнесът предпочита да падне монополът на НЗОК

415
Илияна Кирилова
Васил Велев

Увеличението на вноските за здравеопазване няма да решат проблемите на здравната каса, по-доброто решение е пълна демонополизация, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Вчера здравното министерство представи идеите си за промяна в здравния модел и пред работодателите и пациентските организации. Засега официално те не са факт, но се обсъждат два модела - или за пълно падане на монопола на НЗОК, или за въвеждане на втори задължителен стълб, при който всеки да внася допълнително по 12 лв. в избран частен фонд, плюс 8% осигуровка, която ще продължи да влиза в здравната каса.

"Въвеждането на своеобразен втори стълб не решава проблема с първия - с кражбите и разхищенията в него. Преди повече от 10 години имаше такава идея и затова беше увеличена здравноосигурителната вноска от 6% на 8%. Трябваше тези 2% да послужат именно за втори стълб. Те престояха известно време във фискалния резерв, след което се изхарчиха даже и за други цели. А оттогава 8-те процента отиват за първия стълб", припомни Велев. "Втори стълб под формата на застраховка по принцип позволява в него конкуренция. И това безспорно е добре. Но като че ли кардиналното решение е демонополизация на първия стълб - на здравната каса, както е в повечето европейски страни. Това би намалило или силно ограничило злоупотребите, неефективното разходване, разхищенията, кражбите. Сега ние, ако внасяме 3 млрд. и те се крадат, ние с още един, четвърти милиард, се опитваме да решим проблемите, които не сме решили с трите милиарда", коментира още Васил Велев и уточни, че все още не е изработена цялостната позиция на Асоциацията на индустриалния капитал по въпроса. 

На срещата от лекарския съюз са поискали да се гарантира договорното начало на съсловната организация и занапред. Според част от изтеклите идеи за промяна се предвиждаше занапред съсловните организации да не участват в договарянето на цените на медицинските дейности, но впоследствие се оказа, че идеята може да претърпи корекции и БЛС да продължи да се занимава с това.

 

КОНТРОЛ

Някои от вариантите за промени предвиждат при създаване на нови болници или за разкриване на нови дейности във вече съществуващи да се иска одобрение от Министерския съвет, а не както сега - от здравното министерство. Предвижда се и пререгистриране на клиниките с цел да се разшири или намали дейността им. Обмисля се и старата идея да има по-високи здравни вноски за хората, които не ходят на годишен профилактичен преглед. Очаква се другата седмица МЗ да представи предложенията си публично.

Все още няма коментари

Още

Мъж загина при челен удар между тир и кола

16.02.2019

333 1
Митьо Очите: Обвиненията към мен са несериозни

16.02.2019

873 10
Горя блок в "Хиподрума" в София

16.02.2019

594 6

Влез или се регистрирай за да коментираш