facebook
twitter

България

И бизнесът предпочита да падне монополът на НЗОК

417
Илияна Кирилова
Васил Велев

Увеличението на вноските за здравеопазване няма да решат проблемите на здравната каса, по-доброто решение е пълна демонополизация, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Вчера здравното министерство представи идеите си за промяна в здравния модел и пред работодателите и пациентските организации. Засега официално те не са факт, но се обсъждат два модела - или за пълно падане на монопола на НЗОК, или за въвеждане на втори задължителен стълб, при който всеки да внася допълнително по 12 лв. в избран частен фонд, плюс 8% осигуровка, която ще продължи да влиза в здравната каса.

"Въвеждането на своеобразен втори стълб не решава проблема с първия - с кражбите и разхищенията в него. Преди повече от 10 години имаше такава идея и затова беше увеличена здравноосигурителната вноска от 6% на 8%. Трябваше тези 2% да послужат именно за втори стълб. Те престояха известно време във фискалния резерв, след което се изхарчиха даже и за други цели. А оттогава 8-те процента отиват за първия стълб", припомни Велев. "Втори стълб под формата на застраховка по принцип позволява в него конкуренция. И това безспорно е добре. Но като че ли кардиналното решение е демонополизация на първия стълб - на здравната каса, както е в повечето европейски страни. Това би намалило или силно ограничило злоупотребите, неефективното разходване, разхищенията, кражбите. Сега ние, ако внасяме 3 млрд. и те се крадат, ние с още един, четвърти милиард, се опитваме да решим проблемите, които не сме решили с трите милиарда", коментира още Васил Велев и уточни, че все още не е изработена цялостната позиция на Асоциацията на индустриалния капитал по въпроса. 

На срещата от лекарския съюз са поискали да се гарантира договорното начало на съсловната организация и занапред. Според част от изтеклите идеи за промяна се предвиждаше занапред съсловните организации да не участват в договарянето на цените на медицинските дейности, но впоследствие се оказа, че идеята може да претърпи корекции и БЛС да продължи да се занимава с това.

 

КОНТРОЛ

Някои от вариантите за промени предвиждат при създаване на нови болници или за разкриване на нови дейности във вече съществуващи да се иска одобрение от Министерския съвет, а не както сега - от здравното министерство. Предвижда се и пререгистриране на клиниките с цел да се разшири или намали дейността им. Обмисля се и старата идея да има по-високи здравни вноски за хората, които не ходят на годишен профилактичен преглед. Очаква се другата седмица МЗ да представи предложенията си публично.

Все още няма коментари

Още

Йончева внесе сигнал в прокуратурата и за Борисов и братовчед му

20.05.2019

591 7
И най-малката улица в София - "Малко Търново", ще се ремонтира

20.05.2019

430 10
Цацаров събра в ДАНС всички служби

20.05.2019

833 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×