facebook
twitter

България

Хора с увреждания останаха без асистенти

109
Илияна Кирилова

Общините отказват да подновяват договорите за лични асистенти и хората с увреждания не могат да получат нужната им подкрепа, алармира омбудсманът Мая Манолова, в чиято приемна от началото на тази година са постъпили много жалби от хора с нарушени права след влизането в сила на Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания. Двата нормативни акта са в сила от 1 януари т.г., но едва след 1 септември личната помощ ще се отпуска по определените от тях нови правила, т.е. след индивидуална оценка. Дотогава асистентските услуги ще се предоставят по стария ред от страна на кметовете. Те обаче отказват да изпълняват задълженията си, тъй като не са им преведени парите и хората масово остават без асистентска подкрепа. 

Ощетени от новите правила в момента са и около 330 хиляди души, които досега са получавали социалната пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия в размер на 25 на сто. Причината е в това, че добавката за инвалидност от 1 януари т.г. е трансформирана в нова финансова подкрепа. Тя обаче ще бъде изплатена едва от средата на месец февруари. До този момент тази финансова помощ е изплащана през НОИ. По новия закон обаче плащанията минават през Агенцията за социално подпомагане, а тя ги прави на базата на предходния месец заради нужните подоходни проверки, обясни вчера социалният министър Бисер Петков в социалната парламентарна комисия в отговор на депутатско питане защо плащанията за настоящи нужди се правят в бъдеще време и дали е възможно хората да получат новата финансова подкрепа до 31 януари т.г.

Дължимите плащания за януари ще се получат на 15 февруари, увери Петков. Въпреки уточнението, че схемата може да се промени само със законодателни промени, министър Петков се ангажира да преговаря с колегите си от АСП за изплащане на помощите в рамките на същия месец.

 

Все още няма коментари

Още

"Инсайдър": България е хъб, но и мишена на руското разузнаване

17.02.2019

1849 37
Мей поиска подкрепа от Борисов за Брекзит

17.02.2019

1767 17
Голямо задръстване на "Цариградско шосе" на входа на София

17.02.2019

1031 5

Влез или се регистрирай за да коментираш