Медия без
политическа реклама

В Гърция зачестяват обвиненията срещу българи за трафик на мигранти

10 Септ. 2018
Екатерина Захариева
Снимка: Архив
Екатерина Захариева

Случаите с обвиняеми и подсъдими българи в Гърция зачестяват, става ясно от отговор на външния министър Екатерина Захариева на писмен парламентарен въпрос. Става дума за дела срещу сънародници, в чиито коли са превозвани нелегално мигранти. Във всички случаи обвиняемите българи твърдят, че са продали отдавна леките си автомобили, но новите собственици не са ги регистрирали, както изисква законът. 

Захариева обяснява, че заради множеството казуси са направени дипломатически срещи в Гърция и тамошното вътрешно министерство е информирано от нашето посолство, че е възможно невинни хора да бъдат наказани. Връчена е и вербална нота да се реши как най-бързо да се изяснява кои са действителните собственици на колите, с които се осъществява незаконният трафик. 

Според гръцкото законодателство отговорни са водачът и собственикът. Гръцката прокуратура отказва да признае документ за покупко-продажба, който не е заверен пред нотариус. Според Захариева в почти всички известни случаи защитата на обвиняемите е успявала да докаже продажбата на превозното средство преди извършването на престъплението и обвиненията падали. 

Проблемът с пререгистрацията при продажба идва оттам, че до миналата година купувачите бяха длъжни да подадат декларации в общинските данъчни служби по адреса си. Мнозина не са го правили и нямаше механизъм да бъдат санкционирани. Сега КАТ и НАП са свързани електронно и информация би трябвало да пристига безпрепятствено в общинските служби. Това обаче масово не се случва и никоя от държавните служби не се чувства отговорна за това. 

 

АБОРДАЖ

Нелегални емигранти се качват тайно на тирове, за да преминат през граничните пунктове в Европа, предупредиха от Съюза на превозвачите в петък. През последните дни на границата между Сърбия и Хърватия са глобени петима шофьори, съобщи Нова телевизия. Чужденците режели брезента на камионите, укривали се сред стоката, която превозвали, или се качвали върху превозното средство и преминавали границата без знанието на шофьора. "Моята глоба беше около 1000 паунда, а на фирмата - около 3000", разказа потърпевш по Нова тв.

Последвайте ни и в google news бутон