facebook
twitter

България

Горанов се обяви за демонополизация на здравната каса

Според финансовия министър не бива да се пипа данъчно-осигурителната тежест
536
Илияна Кирилова
Владислав Горанов

Управляващите започват да показват колебания за готвените промени в здравния модел още преди той да е официално представен. След като стана ясно, че здравното министерство предпочита да се въведе допълнителна задължителна здравна застраховка от 12 лв. за всеки гражданин плюс още по-голямо доплащане за лечение, министърът на финансите Владислав Горанов се обяви против този вариант и сподели, че предпочита демонополизация на здравната каса.

"Да не бързаме с изводите за здравната реформа, остават броени дни и в момента текат дебати", коментира вчера Горанов. Според него всеки модел има предимства и недостатъци. "При варианта, който съм предложил на колегите от Министерството на здравеопазването, допълнителна тежест за здравноосигурените лица не се налага", каза той и поясни, че моделът, който предлага МЗ, натоварва допълнително гражданите.  "Управленската програма или по-скоро коалиционното споразумение, което подписахме април месец 2017 година, не предвижда увеличаване на данъци и осигуровки. Във всеки случай това наистина води до увеличение на тежестта. И това ще е част от дебата дали е приемлив или не един такъв модел. Лично аз в разговори с екипа на министър Ананиев съм привърженик на един друг модел, който също ще бъде представен", заяви Горанов. Става дума за т.нар. заместващ модел, при който вноската остава една - 8%, но всеки избира дали те да отиват в НЗОК или в частен фонд.

Горанов припомни, че Кирил Ананиев ще представи до края на септември моделите за промяна в системата на здравеопазването, а окончателно решение ще се вземе само при наличие на консенсус.  "Ако няма консенсус, ще направим само фини настройки, които могат да бъдат направени с оглед подобряване на контрола", заяви министърът на финансите.

 

РЕАКЦИИ

Засега сред лекарското съсловие по-добре се приема идеята за допълващо застраховане, т.е. идеята на МЗ, най-вече заради възможността в системата да влязат повече средства. Застрахователите обаче имат резерви. "По същество това представлява чувствително увеличаване на вноската за здравно осигуряване и е правилно парите в системата да влязат през застрахователите, за да се подобри контролът“, коментира пред Би Ти Ви Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи. Тя обаче подчерта, че макар и принципът да се дофинансира системата през частния сектор да е правилен, има доста неясноти. Например не е ясно как ще става събираемостта на застраховките и как ще се гарантира контролът. "Фалитите на застрахователи са не по-малък проблем за обществото от фалитите на болници“, допълни Несторова.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

63
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

897 18
Граждани протестират срещу частните съдебни изпълнители

20.02.2019

369 2

Коментари

ГАМЕН

Демек пак ще храниме шефове и шефки с заплати, сгради и асансьори за стотятцет хиляди пари от вашите вноски а вий си ривете. Интересно ако се напия и карам  пардон ходя пиян и и ся ударя в некой, здравното каско или гражданска  както искате го наричайте да ли шъ ми са брои.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×