facebook
twitter

България

ГЕРБ се престара с издирването на обвиняем брат на депутат

847
Илияна Кирилова
Главният прокурор за втори пореден ден се яви пред депутатите.

Братът на неизвестния доскоро депутат от БСП Илия Стоилов е заминал в чужбина малко преди апелативният спецсъд да нареди да бъде арестуван. Той обаче е излязъл необезпокояван през границата, защото не е бил издирван, нито е имал забрана да напуска страната.

Заради скандалната случка в парламента в четвъртък се разрази грандиозна разправия и се стигна дотам да бъдат привикани главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър в оставка Валентин Радев. Те веднага се отзоваха. За останалите издирвани бегълци от правосъдието ГЕРБ досега не е проявявал интерес, нито е получавал такива светкавични обяснения. 

Казусът се оказа по-важен за управляващите от скандалното поскъпване на таксите за делата пред ВАС. Темата беше вкарана насред дебатите за президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс с аргумента, че се носели слухове в публичното пространство за избягал брат на депутат.

Илия Стоилов е задържан от ГДБОП като лидер на организирана престъпна група за рекет, побои и изнудване. Бандата се състояла от няколко членове и е сплашвала е рекетирала хора по поръчка. При претърсване на адреси са иззети 4 пистолета, единният от които боен, метални палки, бухалка, електрошок, тротилова шашка с 400 грама тротил, пари. „Тази група е особено опасна“, подчерта Радев.

Той е обвинен и изправен пред спецсъда, който го пуска срещу подписка. Не му е забранено да напуска страната. След като бил освободен, обвиняемият с адресна регистрация в Русе напуснал страната през ГКПП Калотина на 6 септември. Излизането му е било съвсем легално, стана ясно от думите на Радев. Апелативният спецсъд постановява ареста му на 11 септември. 

"От справката на МВР е видно, че е напуснал страната, разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, лицето, което го е придружавало и евентуалната цел на пътуването“, каза Цацаров. 

„Брат ми е на лечение в чужбина, това научих от защитата", каза пред Нова тв депутатът Стоилов.

 

КОНТРА

В отговор БСП предложи да се привика шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев по повод коментари в публичното пространство за предполагаемата къща в Барселона на премиера Бойко Борисов. "Да дойде и да отговори верни ли са слуховете, че премиерът е купил къща в Барселона за любовницата си", обяви Явор Божанков. Мнозинството отхвърли и предложението за изслушване на министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски заради поредния гаф на летище София с непроверени пътници.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

1557 12
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

842 18
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

563 12

Коментари

JR

Яко "озониране" от кокалиционерите... Били сме били "парламентарна република"... Нотариатът вече го обърнаха и на кючекчийница под мъдрите наставления на Маестро Цецерон ефенди. Тъпня след тъпня и гаф след гаф...

Разпад!

Mrx

Това за скъпарската къща за над 1 миион евро първа е споменала градският прокурор Янева. Преди 2 седмици Диков разнищваше въпроса. Любовницата на Боката се казва Йовчева и има дете от него. Разбира се Боката е закупил къщата чрез поставено лице, щото е декларирал само 23 000 лева. Да го ожалиш бедния. Тази Йовчева била маникенка и брат и футболист. Преди години, когато Боцата играеше за "В'итошките тигри" в. "Марица" писал, че един срещу друг ще играят зетят Бойко и шуреят Йовчев.  Майтап Уили. 

Памфуций
снимка на Памфуций

"Да дойде и да отговори верни ли са слуховете, че премиерът е купил къща в Барселона за любовницата си", обяви Явор Божанков. 

Тези от БСП нормални ли са? Откъде накъде точно шефът на антикорупционната комисия трябва да коментира слухове? Да беха поканили Йончева да отговори - нали тя пое публично ангажимента да изясни дали слухът е верен. И как може да контрираш повдигнато обвинение със слух?

 

onzi

Откъде накъде точно шефът на антикорупционната комисия трябва да коментира слухове?

що не, той да не е по-висш от главпрокурора или вътрешния министър? я виж тях как са ги привикали:

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев поиска да вземе думата и обяви, че иска изслушване на главния прокурор и на вътрешния министър в оставка с думите:

"През последните часове в публичното пространство сред българските граждани започна да се коментира един притеснителен случай, свързан с това, че обвиняеми за рекет и тежки престъпления роднини на български депутати са напуснали страната само часове след като им е отменена мярката за неотклонение. Няколко пъти вече в публичното пространство се коментира, че БСП се опитва да оказва влияние върху правоохранителните и правораздавателните органи в страната. Нека да бъдат поканени в залата главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радевм за да бъдат изслушани всички данни по този случай. За да разберем всички данни за това, което се е случило в Русе“.

или гербаджиите може да коментират слухове насред дебатите по президентското вето, ама на другите не се разрешава?

 

---

* цитатът е от оффнюз, правописът оригинален, почерненото от мен.

https://offnews.bg/politika/gerb-viknaha-tcatcarov...

Влез или се регистрирай за да коментираш