facebook
twitter

България

ГЕРБ опитва спешно да погаси пожара от високите данъци и "Гражданска отговорност"

Менда Стоянова поиска да се види с президента, той й отказа
1573
Менда Стоянова ще трябва да търси друг начин да убеди президента за таваните по "Гражданска отговорност", защото той отказа среща с шефката на парламентарната бюджетна комисия.

Ръководството на ГЕРБ се опитва спешно да потуши пожара на масовите протести, които ще продължат и в идните дни. Шествията и блокадите на пътища са инспирирани политически, в държавата върви сценарий за дестабилизация и за въвличането й в хаос, твърдят от управляващата партия. На спешно заседание на изпълнителното бюро на ГЕРБ в понеделник вечерта е било решено основни фигури в партията да си разпределят задачите по туширане на напрежението. Според първите информации в акцията ще бъдат включени и депутатите на партията, които да разясняват по места какви точно са намеренията на правителството. Това по-късно не бе потвърдено от пресцентъра на формацията. 

На заседанието на изпълнителното бюро в понеделник вечер шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова е получила поръчение, заедно с финансовия министър Владислав Горанов, да иска среща с президента Румен Радев, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Така и не стана ясно дали Бойко Борисов е присъствал на сбирката. От началото на протестите премиерът не е направил какъвто и да било коментар. Според Цветанов на срещата с Радев ГЕРБ е смятал да призове държавния глава да определи методологията за определяне на застраховката „Гражданска отговорност” и данъка върху автомобилите.
Президентът Румен Радев отговори лаконично, че среща няма да има. „Първо трябва да обяснят на гражданите. Не искам да се намесвам в законодателния процес на българския парламент. Конституцията ясно показва къде стои президентът в законотворческия процес", заяви Радев по повод исканата среща.

Преди отказа на президента Менда Стоянова коментира, че нейната задача ще е да лобира за таваните на обезщетенията по „Гражданска отговорност”, защото тя защитавала над 3 млн. българи. „Искаме президентът да разбере, да му разкажем точно как стоят нещата“, коментира Стоянова.

Вицепремиерът Томислав Дончев, от своя страна, е натоварен да убеди търговците на нефт и газ да продават с минимална надценка или дори да се лишат от нея, стана ясно още от изявленията на Менда Стоянова. „Вицепремиерът Дончев ще има среща с представители на петролната и газовата асоциация. Не знам до какво биха довели. Там е важно да се направи анализ дали търговците на горива биха могли за един определен период от време, докато се стабилизира и успокои международният пазар, да минимизират своите печалби или да ги сведат дори до приемливи нива, за да не се случи по-нататък увеличение на цената на бензина“, заяви още Стоянова. От пресслужбата на министерството на Дончев уточниха вчера за в. „Сега”, че срещата с шефа на газовата и петролната асоциация ще е в четвъртък, тъй като в момента Андрей Делчев не е в България.

ОБРАТ

Менда Стоянова обърна на 180 градуса позицията си за необходимостта да се постави лимит на обезщетенията за болки и страдания за близките на загинали при катастрофа. Вчера шефката на бюджетната парламентарна комисия обяви, че оттегля внесените от нея разпоредби в Кодекса за застраховане заради общественото недоволство. "Няма да има таван за неимуществените обезщетения по "Гражданска отговорност" за преките роднини - деца, родители, съпрузи, баби и дядовци, братя и сестри", обяви на брифинг в парламента Стоянова. Преди седмица тя твърдеше, че единствена имала смелостта да каже "Царят е гол" и че ако не се поставят ограничения върху сумите, изплащани на роднините на загиналите при катастрофа, ще последват фалити на застрахователни компании и скок на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Предложението й бе за съпрузи, деца и родители да се сложи 20 000 лв. таван на компенсацията за неимуществени щети, а за брат, сестра, баба и дядо - 15 000 лв. Според новите предложения все пак ограничение до 5000 лв. ще има за всички останали роднини или близки. Според Стоянова, ако новото й предложение бъде прокарано в пленарната зала, няма да се стигне до увеличение на застраховката "Гражданска отговорност".

ОБЯСНЕНИЯ

Междувременно от Комисията за финансов надзор (КФН) се включиха да успокояват населението по друг гореща тема, предизвикала недоволство - проекта за въвеждане на система бонус-малус за застраховката "Гражданска отговорност". Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност", тъй като ще попаднат в бонус класовете, твърдят от КФН. Не става ясно как са направени тези разчети, при положение че през първата година всички собственици на автомобили попадат в базовата категория и едва на следващата година ще има движение към по-рискова или по-благоприятна категория. Под 1% пък щели да бъдат шофьорите в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%. На 3 декември ще има кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни, включително и медиите.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Премиерът продължава обиколките на страната и след изборите

27.05.2019

37
30.62% за ГЕРБ, 24.59% за БСП при 95.2% обработени протоколи

27.05.2019

6242 139
Президентът: Ниската избирателна активност е шамар за политическата класа

27.05.2019

550 12

Коментари

gowedo

паника

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Дебили. Очакват, че като върнат статуквото вълната по склона ще се върне зад стената. Нещата отиват на бой и не само, тия се пазарят за стотинки.

Invisible

  " Опетлаха се като пате в кълчища."

абе_

Докато ГЕРБ се опитва... цените си растат....

sega_censored

Всеки човек, който е специалист в своята професия, вкарат ли го в политиката с негово съгласие, престава да е професионалист и се превръща в Менда, тя е ярък пример, а и не е само тя, колко лекари станаха на нащо и на бизнесмени когато влязоха в  политиката.

вила

Като какво чадърчето на царчето кирчо иска да отиде при Президента?ТОЙ е избран пряко от   над 2 милиона избиратели ,а ментата е началничка с 15,000 гласа-150 ПЪТИ по-малко.Де се бута?Наложи вето и така.

Sapienti_sat

Менда Стоянова обърна на 180 градуса позицията си

 

Тази г-жа и Барни Ръбъл са илюстрация на герберския морал, компетентност и, разбира се, гъвкавост!

 

— А може да е и генералско... — мисли гласно стражарят. — На муцуната му не е написано... Оня ден видях едно такова в двора му.

— То се знае, генералско е! — казва глас от тълпата.

— Хм!... Елдирин, я ми наметни, брат, шинела... Нещо вятър подухна... Студено ми е. Ще го отведеш при генерала и ще питаш там. Ще кажеш, че аз съм го намерил и го изпращам... И кажи да не го пускат на улицата... Може да е скъпо, а ако всяка свиня започне да му тика цигари в носа, съвсем лесно може да се повреди! Кучето е нежно създание... А ти, дръвнико, свали тая ръка! Няма какво да показваш тоя глупав пръст! Сам си виновен!.

— Готвачът на генерала иде, него ще попитаме... Ей, Прохор! Я ела тука, драги! Виж това куче... Ваше ли е?

— Ама че го каза! Никога не сме имали такива!

— Няма какво да питаме повече — казва Очумелов. — Безстопанствено е! Какво ще говорим повече... Щом казах, че е безстопанствено, значи, такова е... Да се застреля и туй то.

— Това не е наше — продължава Прохор. — Това е на брата на генерала, който пристигна оня ден. Нашият не е по хрътките. Брат му оби...

— Та брат му, значи, е пристигнал? Владимир Иванич? — пита Очумелов и по цялото му лице се разлива усмивка на умиление. — Боже, гледай ти! А пък аз да не зная! На гости ли е дошъл?

— На гости...

— Боже, гледай ти... Домъчняло му е за братчето... А пък аз да не зная! Значи, това кученце е негово? Много се радвам... Вземи го... Кученцето си го бива... Пъргаво такова... Хам този за пръста! Ха-ха-ха... Ей, защо трепериш? Ррр... рр... сърди се, дяволчето... паленце такова...

 

 

Разказът се казва "Хамелеон" и е от А. П. Чехов

Тодор1

Абсолютни дебили

Не правителство а пожарна команда начело с професионален пожарникар ,който се прави на международен политик от класа.

Пи вече от месец ни убеждаваха за 1000 лв ГО ,с цел да я направят поне 500 сега изведнъж ама то можело,

Гуспожа Менда трябва да бъде разследвана от господин Акулов за дестабилизация на държавата и заплаха за националната сигурност.

Другите участници ще попаднат в капана след нея

Тя сигурно все още си мисли ,че работи при цат

р Киро

sega_censored

Тази сутрин по трите "национални" талавизии:

Битивиту-министърът на меверету Младен Михалев, пардон Маринов

По новата-Акатерина Захариева-вече и аз не знам външна или вътрешна гума е.

По кавал едно-мама Цеца-правосъдие до гуша.

А вчера пък при Хекимянчо бе титанът на кръглата шапка фелдкурат Ото Кац, тоест Цветанът.

Да ви имам и медиите и чудото.

дон Базилио
снимка на дон Базилио

разпределят задачите по туширане на напрежението

боцата се покрива

ментата се пазари

цвък агресира

 

ако не помогне

хвърлят оставка

и изпадат в депресия

 

раздяла със суджука

по модела кюблер-рос

 

https://youtu.be/VfbNrM7yXz0

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×