facebook
twitter

България

Газенето на велосипедисти и пешеходци стана епидемия

259
Опера Варна
Мартин Чикалов

Млад мъж без книжка бе арестуван за смъртта на балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов. Той загина в понеделник, след като бе ударен от БМВ на бул. "Приморски", докато карал колело на пешеходна пътека близо до Морската градина. Шофьорът избяга, но по-късно се предаде в полицията, съобщи БНР. Прокуратурата му е наложила 72 часа арест и са му повдигнати обвинения.

Арестуваният е на 25 години и е без книжка. Никога не е имал такава, но от години шофира, става ясно от съобщението. Още през 2010, когато е бил непълнолетен, му съставен акт. Още една санкция за каране без книжка му е наложена през миналата година. Въпреки това е продължил да кара. Назначени са експертизи, които трябва да установят дали не е бил дрогиран. Полицията е стигнала до мъжа по номера на колата, негова собственост. Автомобилът е бил изоставен близо до мястото на удара.

След инцидента във Варна бе организирано шествие "Поход за живот". 

В сряда велосипедист бе убит във Варна. 60-годишният мъж е бил блъснат на входа на града, съобщи "Фокус". Той се е движел в аварийната лента на магистрала "Черно море". Закаран е в болница, където е починал.

Същия ден правителството одобри доклад на Комисията по безопасността на движението. В него е записано, че в периода 2011-2017 загиналите са средно с 300 души по-малко в сравнение с периода 2001-2010. Според данните на същата комисия към 7 септември загиналите по пътя са 407 души. През 2017 г. те са 682, а година по-рано - 708 души.

 

ЖЕРТВИ

Докато официалната статистика отчита, че жертвите на пътя намаляват, блъскането на велосипедисти и пешеходци става епидемия. 15-годишно момиче от Горна Оряховица загина, след като бе блъснато на пешеходна пътека в индустриалната зона на града преди два дни. То тъкмо било слязло от автобус на градския транспорт. Удари го патрулен автомобил на частна охранителна фирма. На 31 юли в Златоград шофьор с 20 наказателни постановления и 12 глоби по фиш уби 13-годишно момче на тротоара. В последните седмици имаше и други инциденти на пешеходни пътеки, но без жертви - във Варна през последния уикенд, в Мездра на 30 август, във Варна на 27 август, в Момчилград на 26 август, във Враца на 16 август, във Велико Търново на 15 август, в Монтана на 14 август, отново във Варна на 13 август, в Китен на 7 август, когато пиян шофьор помете шест деца от детски лагер.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

132
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

1156 22
Граждани протестират срещу частните съдебни изпълнители

20.02.2019

446 2

Коментари

toshko1

   Няма ли крути мерки, то всичко е напразно. И ако този младеж е нямал никога книжка, то показва и нелепицата автомобила да има застраховка ГО. Значи да речем нямам книжка, но по закон мога да имам кола. ОК, ама нямам книжка и имам ГО - смех....

   Иначе жалко за балетиста. Крути мерки, крути. Без книжка, с алкохол или дрога седнал да караш и да направиш инцидент да се брои умишлено. Дори най-малките нарушения по ЗДП да се санкционират строго. Ама като виждам другарите с шапките как се размотават и виждайки очевидни нарушения не реагират съм песимист.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×