facebook
twitter

България

Финансовият надзор остана и без шеф

Работата на ключовата комисия е в ръцете на едва трима души
718
Карина Караиванова в компанията на заместник-председателя Бойко Атанасов, отговарящ за надзора на капиталовия пазар. Той се спряга и за най-вероятния нов шеф на комисията.

Карина Караиванова напуска официално председателското място в Комисията за финансов надзор. На прощална пресконференция тя обяви, че ще депозира оставката си в Народното събрание, за да продължи кариерата си като представител на България в Борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. Работата й в ЕБВР ще започне от 1 март.
След напускането на Караиванова ръководството на КФН ще остане в намален, тричленен състав. По закон комисията трябва да има председател, трима зам.-председатели и един член. От лятото на миналата година обаче няма титуляр за застрахователния надзор. Не е известно и кой ще замени Караиванова на шефския пост от 1 март. Въпреки очакванията на досегашната ръководителка на  надзорния орган, че съставът ще бъде попълнен скоро, това едва ли ще се случи. Процедурата по разглеждане на кандидатурите и избора на шеф на КФН може да продължи с месеци, тъй като изисква гласуване от Народното събрание.

В предсрочно завършения мандат на Карина Караиванова имаше немалко трусове и скандали. Най-шумният бе около фалита на кипърския застраховател "Олимп", който остави 200 000 души без "Гражданска отговорност". Заради забавената реакция на КФН се стигна до оставка - но не на председателката, а на заместничката й Ралица Агайн. Караиванова така и не направи предложение кой да замени Агайн.
Вдигането на таксите и удвояването на бюджета за издръжка на финансовия регулатор с пари на подназорните компании - застрахователи, пенсионни фондове, капиталов пазар - също породиха немалко критики. Прословутата система "бонус-малус" за шофьорите за пореден път е отложена, след като предложеният преди три месеца проект не получи никаква подкрепа.
По време на председателстването на Караиванова България на два пъти бе заплашена да бъде извадена от международната системата "Зелена карта", която осигурява покритие на "Гражданска отговорност" в чужбина. Причината е неплащането на дължими обезщетения от някои български застрахователи - основно "Лев инс" - за пътни инциденти зад граница, заради което последваха проверки на ДАНС. От 12 декември страната ни е поставена под мониторинг от международното бюро "Зелена карта", но от тогава насам не е ясно какво се прави по този проблем. КФН се дистанцира и от този проблем, а междувременно "Гражданска отговорност" за последните 12 месеца поскъпна драстично с близо 50%.

ГЛЕДНА ТОЧКА
На фона на скандалите Караиванова е доволна от работата си. "Когато поемах длъжността като председател на Комисията за финансов надзор, обещах тя да придобие европейски облик. За изминалите две години и половина усилен труд мога да кажа, че концепцията е изпълнена в цялост, като за първи път от създаването на надзора преди 15 години се извършва реформа в него. Променихме начина по провеждане на регулаторна политика. Променихме начина на финансиране на комисията, така че да можем да наемаме и задържаме професионален екип, да имаме техническо обезпечение", похвали се бъдещата директорка в ЕБВР. 

Все още няма коментари

Още

Йончева внесе сигнал в прокуратурата и за Борисов и братовчед му

20.05.2019

383 4
И най-малката улица в София - "Малко Търново", ще се ремонтира

20.05.2019

363 5
Цацаров събра в ДАНС всички служби

20.05.2019

757 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×