facebook
twitter

България

Държавата вдига летвата за университетските болници

МЗ ще иска брой академични длъжности и специализанти, за да даде такъв статут
441
Илияна Кирилова
Времето, когато Медицинска академия беше основната университетска болница на страната, отдавна мина. Сега те са 37.

След като университетските болници у нас станаха почти 40, Министерството на здравеопазването най-накрая реши да заложи по-строги критерии за предоставяне на такъв статут на лечебните заведения. Занапред университетски ще бъдат само болници, които имат определен брой студенти, специализанти и заемащи академични длъжности лекари, предвижда нова наредба на МЗ. 

В момента университетска може да стане всяка болница, която има акредитация за обучение на студенти и специализанти и такива у нас са 130 лечебни заведения. По последни данни 37 от тях са станали университетски, което значи, че на 6-те медицински факултета у нас се падат по 6 болници. В някои от тях изобщо не се обучават студенти, но те могат да създават научни съвети и имат право на професори и доценти, а работещите в тях - на допълнителни трудови договори за преподавателска дейност.

"Досега не съществуваха критерии, на базата на които да се извърши преценка дали една болница може да бъде определена за университетска и на практика всяка болница, получила положителна акредитационна оценка за обучение на студенти и специализанти, за която постъпваше предложение от ректор на висше училище, можеше да кандидатства и съответно да бъде одобрена от Министерския съвет", мотивират се от МЗ. Затова сега се залагат критерии, по които министърът на здравеопазването ще дава одобрение за обучение на студенти и специализанти, което ще замества настоящата акредитационна оценка.

"Основният предмет на дейност на университета е обучението на студенти, докторанти и специализанти, както и осъществяване на научна дейност и провеждане на научни изследвания. По тази причина в проекта на наредба е предвидено броят на лекарите, заемащи академична длъжност, да съставлява определен минимален процент от лекарския състав на съответната структура (30% за болница и 60% за клиника/отделение), а лицата, заемащи академичната длъжност „доцент“ или „професор“, да са най-малко 20% от лицата, заемащи академична длъжност в болницата и най-малко 10% от лицата, заемащи академична длъжност в клиника или отделение. Предвидено е също през последните 2 години минимум 30% от студентите да са провеждали клиничното си обучение в съответната структура. В проекта е предвидено най-малко 10% от лекарските длъжности в съответната структура да са за лекари специализанти", гласят критериите на МЗ. 

Не се предвижда обща преоценка на университетските болници след влизане в сила на новата наредба. Новите критерии ще важат, докато срокът на настоящата акредитационна оценка на всяка болница изтече и тя реши да поднови статута си. Той е 4 или 5 години.

 

ПОДГОТОВКА

Фондът за лечение на деца се закрива от 1 април, а функциите му се поемат от здравната каса. Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения се поемат от Министерството на здравеопазването, предвижда проект на постановление на Министерския съвет. Дейностите, които преминават към НЗОК и са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, ще бъдат финансирани със средства от трансфери от държавния бюджет, пише в проекта. Промяната беше заложена със Закона за бюджета на здравната каса за 2019 г. и все още поражда съмнения доколко гладко ще протече преминаването на фонда под шапката на НЗОК.

Все още няма коментари

Още

Йончева внесе сигнал в прокуратурата и за Борисов и братовчед му

20.05.2019

529 7
И най-малката улица в София - "Малко Търново", ще се ремонтира

20.05.2019

414 9
Цацаров събра в ДАНС всички служби

20.05.2019

808 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×