facebook
twitter

България

Дребните търговци на горива продължават да плашат с "жълти жилетки"

Сивият сектор да се търси и при големите фирми, призоваха собственици на малки бензиностанции
244
Илияна Кирилова
Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива настоява за регистрационен, а не лицензионен режим.

Дребните търговци на горива остават в готовност да облекат жълтите жилетки за протестни действия, въпреки че се очаква спорният закон за горивата да не влезе в сила от 28 януари и да бъде отложен с 6 месеца. Отлагането му вече мина през водещата парламентарна комисия за борба със сивата икономика, но предстои през тази седмица да се гледа и в пленарната зала.

От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива вчера призоваха народните представители веднага да започнат работа по преработката на спорните текстове, като в работната група бъдат включени представители на малките фирми от бранша. Те настояват да бъдат намалени високите изисквания за капитал и банкови гаранции за фирмите в петролния сектор. Освен това дребните търговци се обявиха за регистрационен, а не за лицензионен режим.

Още с появата си законопроектът бе наречен лобистки, защото защитава единствено интересите на големите фирми от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) начело с "ЛУКойл България". Той бе внесен от депутати от почти всички политически партии начело с Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти".

„Този закон беше гласуван вяло и без никакъв интерес и никакъв дебат. Не бяха приети нашите предложения между първо и второ четене. Ощетени щяха да бъдат над 400 фирми", заяви вчера Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Според сдружението сива икономика в сектора няма в посочените от БПГА размери от 1 милиард лева годишно. Затова и законът нямало да доведе до съществено повишаване на събраните данъци и акцизи, а единствено щял да задълбочи монопола, да ограничи конкуренцията, а оттам да доведе до повишение на цените за крайните клиенти.
"Ако контрабандата съществува, за това вина носят държавата, НАП, Агенция "Митници" и прокуратурата", смята Симов. От сдружението намекнаха, че сивият сектор трябва да се търси не само сред малките търговци, а и сред вносителите на горива и тези, които правят фиктивен износ на петролни продукти.
Сдружението е отправило запитване към Агенция "Митници" за реализирания от "Нефтохим Бургас" износ през последните 20 години. По Закона за статистиката тази информация е чувствителна и не може да бъде оповестена. Имало обаче държави, които фигурират в списъка за износ на нефтената рафинения, които включвали Саудитска Арабия, Иран, Либия. "Този факт предизвиква особен интерес и би могъл да бъде свързан със сивата икономика в страната", смята Симов.

РАЗВИТИЕ

До отлагането на законопроекта за горивата се стигна, след като правителството преди десетина дни призова депутатите да преразгледат спорните моменти. Преди това дребните търговци заплашиха с протести по примера на "жълтите жилетки" във Франция. Подкрепа за тях дойде и от компаниите от минната индустрия, строителството и металургията, които също се обявиха срещу ограниченията да зареждат машините си от собствени бензиностанции. Някои от работодателските организации - КРИБ и АИКБ, също поискаха отлагане на закона. В резултат Българската петролно-газова асоциация обяви, че напуска КРИБ. Междувременно член на КРИБ и на АИКБ стана Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ректорът на СУ: Безобразието на политиците се превръща в традиция

24.05.2019

61
Папа Франциск към българите: Пазете и разпространявайте мира

24.05.2019

300 7
Машините за гласуване поемат към избирателните секции

24.05.2019

145 5

Коментари

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Прави са хората,. Стига еваларки на руски паразити, като Лукойл. Стачка на всияки и да ги подкрепим. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×