facebook
twitter

България

Делото за ремонта на "Графа" продължава с нови разпити

131
 Снимка: БГНЕС
Според адвокат Менко Менков (вдясно) делото срещу Евгени Крусев едва ли ще приключи до края на годината.

Главният архитект на София Здравко Здравко и шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев ще бъдат разпитани по делото за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", стана ясно във вторник по време на съдебното заседание. Обвиняем е бившият столичен зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Според прокуратурата той е извършил длъжностно престъпление, свързано с ремонта на трамвайното трасе на "Графа", и така е ощетил Столичната община с почти 1 млн. лв.

Промените по трасето са направени по инициатива на Крусев, но решението е взето от експертен съвет към главния архитект, в който участват 29 души. Въпреки че и Здравков, и Братоев са в него, те не са разпитани, обясни адвокатът на Крусев Менко Менков. По думите му досега държавното обвинение е отказвало да го направи. 

Първият проектант на релсовия път по "Графа" Румен Борисов има договор с фирма за доставка на релси и виброизолационна подложка, твърди Менков. Борисов е основният свидетел на прокуратурата. По неговия проект първоначално трябвало да се сложи определен вид подложка, но впоследствие проектът е променен при ремонта. В началото на скандала Крусев каза, че решението на Борисов не било добро и освен вида на подложката били направени и други промени като вида на релсите.

"Мисля, че този релсов път е най-добрият, който е правен на територията на София за последните 30 години", заяви по време на съдебното заседание Асен Тасев, който е част от борда на "Столичен електротранспорт". И той коментира, че причина за делото са станали опитите на проектанта Борисов да прокара релсите на свързана с него фирма.

До момента са разпитани почти всички свидетели по делото, освен тези на защитата. Чакат се и заключения от експертиза.

Все още няма коментари

Още

Борисов ненадейно свика щаба за коронавируса

25.09.2020

Обновена

7125 48
Експерт блокира делото на НАП срещу глобата за теча на данни

25.09.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

4139 4
Прокуратурата прекрати разследването на катастрофата с Караянчева

18.09.2020

2911 13

Влез или се регистрирай за да коментираш