facebook
twitter

България

Цял вицепремиер трябва да пази подрастващите от насилие

253
БГНЕС
Вицепремиерът Николова участва в заседания на правителството и на тристранката.

Вицепремиерът Марияна Николова е отговорникът по икономическата и демографската политика от 21 ноември насам. Ако се съди по публичните й изяви, предпазването на децата от насилие е основният й приоритет. Например в писмен отговор на парламентарен въпрос подчертава, че принципът за висшия интерес на детето е от първостепенно значение у нас и е залегнал в Програмата за превенция на насилието и злоупотребата с деца през 2017 и 2018 г.

Вероятно улисана в подготовката си за официалната си визита в Унгария на 11 и 12 февруари, Николова не реагира на мракобесната декларация на православната църква. 

"Сега" проследи дейността й според информацията, съобщена от правителствения пресцентър и агенции, които завеждат пиара й. Вижда се, че Николова е много активна в представителните събития, откакто е на отговорния пост. Тя зае мястото на шефа си Валери Симеонов след протестите на майките на деца с увреждания.

Една от първите й срещи е с производители на рибни продукти, за да обсъдят производствените им проблеми, се казва в съобщение на правителствената пресслужба. Николова обещала, че ще работи за създаването на по-добра среда за развитие на малкия и средния бизнес - "основен фактор за справяне с демографската криза".

На 11 декември е била гост на наградите в туризма. 

Няколко дни по-късно е участвала в 40-ото заседание на Националния съвет за закрила на детето (НСЗД), на което е одобрен проект на стратегия до 2030 г.  Тя се е ангажирала да присъства на заседанията, като е предложила това да се случва на всеки три месеца.

На 13 декември е получила почетна грамота от Аграрния университет в Пловдив за принос в областта на аграрното образование и земеделския сектор. Била е почетен гост на дипломирането на випуск 2018.

На 14 декември за първи път е участвала в парламентарния контрол и е обявила, че стратегията за детето е готова. Заедно със социалния министър Бисер Петков на 17 декември е посетила социален център и детска градина в Монтана, а на 18-и е председателствала тристранния съвет, чийто член е от 5 декември.

На Игнажден е прерязала лентата на обновена детска градина в село Литаково, Ботевградско. На 21 декември отново с Петков е посетила дом за възрастни хора в кв. Горна баня.

В присъствието на вицепремиера на 22 декември на Боровец е открит нов шестседалков лифт. "Новото съоръжение ще подкрепи качеството на услугата за посетители, а кандидатурата на София за Младежката зимна олимпиада през 2024 г. ще се отрази и на Боровец", казва Николова.

Новата година започва за нея със слово на честванията по повод 171 г. от рождението на Христо Ботев в Карлово и Калофер на 6 януари. 

Следва срещата й с браншовите работодателски организации на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), на която са обсъдени недостигът на човешки ресурси и цялостната реформа в енергетиката.

На 30 януари правителството е приело решение под ръководството на Николова в тримесечен срок да се даде отговор да се закрие ли Държавната агенция за българите в чужбина или не.

В петък, когато църквата обяви декларацията си, вицепремиерката е открила юбилеен конгрес на синдиката "Подкрепа", но не е направила никакъв коментар.

Все още няма коментари

Още

40% от пътната мрежа в България е в лошо състояние

20.04.2019

624 8
Сайтът на Народното събрание се срина

20.04.2019

592 8
България е на шесто място в Европа по случаи на морбили

20.04.2019

331 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×