facebook
twitter

България

Цената на новата сграда на спецсъда тръгва от 8 млн. лв.

Ще се преустройва стара софийска гимназия
439
Илияна Кирилова
Сградата се нуждае от тотален ремонт.

Почти 8 млн. лв. е първоначалната цена за ремонт на сградата, в която трябва да се преместят специализираните съд и прокуратура. Това е записано в обществена поръчка, обявена от Висшия съдебен съвет (ВСС). Става дума за бившата сграда на Софийската техническа гимназия на бул. „Стамболийски“ в столицата. В тази обществена поръчка не е включено оборудването на бъдещата съдебна палата, което значи, че цената ще се увеличи още.

Сградата бе дадена на съдебната власт миналата година. Преди това бе собственост на Софийския университет. Идеята бе там да се обучават студентите по медицина, затова от висшето училище заплашиха с протест. За да успокои СУ, кабинетът им прехвърли сградата на гимназията по облекло на бул. "Черни връх". Оказа се обаче, че там има 260 ученици, а от училището заявиха, че няма да се изнесат. В крайна сметка образователният министър Красимир Вълчев заяви, че за да се преместят учениците от бул. "Черни връх", трябва да се построят нови помещения в друга училищна сграда.

След многократни настоявания на спецпрокуратурата и съда да им се даде нова сграда, зданието на бул. "Стамболийски" бе прехвърлено на ВСС.

Специализираните съд и прокуратура бяха създадени през 2012 г. и досега са в бившата сграда на ДАНС на ул. „Черковна“. Твърдят обаче, че там е прекалено тясно, а петте съдебни зали не им стигат. В новата сграда са предвидени 15 зали, деловодства и гардероб. Такъв на ул. „Черковна“ няма, поради което всеки си оставя палтото и чантата, където му падне в залата.

Поръчката на ВСС е за ремонт и преустройство, пише в документите. През април е направено обследване, за което съветът е платил над 30 хил. лв. Ремонтът ще бъде тотален, става ясно от поръчката. Трябва да се проектира и видеонаблюдение, каквото в момента няма. Зданието няма конструктивни проблеми, но не отговаря на новите норми за проектиране в земетръсни райони. Затова ще трябва да се изготви отделен проект.

 

РАЗРУХА

Сградата на бул. „Стамболйски“ е строена в периода 1951-1960 г. В момента е в лошо състояние. Почти навсякъде покривът е пропаднал, което е довело до течове. Водата е изронила мазилката на много места, старият паркет също се е надигнал. В някои части на сградата няма отопление, дограмата е стара.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Един е мъртъв, а поне 4-ма са ранени при масов бой в Кюстендил

17.02.2019

413 7
Горна Оряховица излиза на протест срещу дупките по улиците

17.02.2019

135 2
Жителите на "Горубляне" отново излизат на протест

17.02.2019

261 1

Коментари

Mrx

Абе , ако щат и небостъргач да им дадат, тези нищо няма да сторят на корупцията. Само ще лапат народни пари. 

Влез или се регистрирай за да коментираш