facebook
twitter

България

Бюджетът на София за 2019 г. ще загърби проблемите на цели райони

Част от Централната минерална баня ще става културен център
633
Снимка: Архив
През 2019 г. приходите на София ще са най-големите досега, похвали се зам.-кметът Дончо Барбалов.

Жители на София и зам.-кметове на общината спориха разгорещено близо четири часа по време на обществено обсъждане правилно ли е структуриран проектобюджетът на столицата за тази година и точно ли са избрани приоритетите му. Докато зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов се хвалеше с очаквани рекордни приходи от близо 1.6 млрд. лв., хора от различни райони дадоха множество примери за неизпълнени обещания, забатачени проекти и разминавания между исканията на данъкоплатците и намеренията на общината. Жители на "Люлин" попитаха защо и тази година в бюджета не са предвидени средства за изграждане на спортни съоръжения и за пешеходното и велосипедното свързване на комплекса с центъра на града, но получиха мъгляви обяснения. В "Красна поляна" поискаха да знаят защо продължава да не се решава проблемът с Виетнамските общежития и с незаконните гаражни клетки в района. Но също не чуха конкретни отговори. От "Манастирски ливади - Запад" припомниха, че на територията на комплекса няма общинска детска градина и държавно училище. Жители на квартали отвъд Околовръстното шосе за пореден път поставиха въпроса за изграждането на канализация в техните населени места.

Най-много бяха исканията София да използва по предназначение ресурсите си от минерална вода. Присъстващите обърнаха специално внимание на възстановяването на Централната минерална баня като такава. Представители на различни граждански сдружения се противопоставиха на намерението на общината да превърне неремонтираното й северно крило в център за културни събития. Години наред градската управа защитаваше концепция, според която там може и следва да се направи спа център. От няколко месеца обаче се лансира тезата, че това не е икономически изгодно, че дебитът на топлата вода не е достатъчен и че бившият минерален басейн ще се преустрои в зала. 

"Само за месец сме събрали над 4000 подписа с искане банята да бъде възстановена. Не може да неглижират нашето мнение, няма да го оставим така, искаме си минералните води", заяви Виргиния Захариева от сдружението "Термално-нормално". От общината отговориха, че не са намерили инвеститор за изграждането на спа комплекс и че затова тази идея трябва да се изостави. Главният архитект Здравко Здравков все пак поясни, че е поканил на среща представители на Будапеща, за да споделят опита си в използването на минералните извори в унгарската столица.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Инсайдър": България е хъб, но и мишена на руското разузнаване

17.02.2019

1849 37
Мей поиска подкрепа от Борисов за Брекзит

17.02.2019

1765 17
Голямо задръстване на "Цариградско шосе" на входа на София

17.02.2019

1031 5

Коментари

Нашенец

"Жители на квартали отвъд Околовръстното шосе за пореден път поставиха въпроса за изграждането на канализация в техните населени места."- от статията.  Да не би повече от 2/3 от Горубляне снощи да са били ощастливени с канализация?

 

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...мисля, че преди година, две получиха нещо, поне лентата му я отрязаха, даже Му благодариха.

Влез или се регистрирай за да коментираш