facebook
twitter

България

България е подвела Евростат с данни за жертвите на пътя

Бивш шеф на столичния КАТ извади поредно доказателство за стъкмистиката за пътната безопасност
1590
 Илияна Кирилова
Само през последната една година се направиха какви ли не агенции и центрове, но картината на безопасността на пътя така и не се промени.

България лъже Евростат за статистиката, свързани с жертвите на пътя, обяви в прав текст по Би Ти Ви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Той е и бивш шеф на столичната полиция. Милчев даде и пример - според данните на Евростат в България няма загинали мотористи. В статистиката на МВР обаче те са шестима. Според него това поставя под съмнение и всички останали данни.

Това е поредното доказателство, че в България пътната статистика е съмнителна. Бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев директно нарече статистиката на МВР за нарушенията по пътя стъкмистика. "Смешните цифри, които са посочили, показват, че те си ги измислят. Не може в Търговище с един акт да установяват седем нарушения, а в София за 1000 нарушения да има 2000 наказателни документа. Това е абсурд", коментира той. Стратиев се усъмни и във впечатляващото разминаване между установените нарушения в Благоевград (930) и Кюстендил (99). Двата района са съседни и сравними като територия, но в единия има 10 пъти повече установени нарушения. 

Малко по-късно бе разкрито и драстично, почти двойно, разминаване на данните на МВР и на Министерството на здравеопазването за броя на пострадалите хора при пътнотранспортни произшествия. Пътната полиция съобщава, че ранените при катастрофи са между 8 и 9 хиляди души годишно, а болниците отчитат пред здравната каса, че лекуват 15-16 хиляди пациенти, ранени на пътя. "Излиза, че или лечебните заведения подават фалшива статистика, за да им плати здравната каса за 7-8 хиляди несъществуващи пациенти, или всяка година около 3-4 хиляди тежки катастрофи се укриват от шофьорите с цел да избегнат тежките санкции на КАТ", коментира тогава шефът на сдружението "Обществен съвет за пътна безопасност" Димитър Ганев. 

Богдан Милчев смята, че България има тежък проблем с безопасността на движението. Той даде пример със София, където през август 2019 г. има с 30% повече жертви на пътя от 2017 г. "Имаме с 15 души повече загинали и от миналата година. И това на фона, че в столицата има най-много инвестиции в инфраструктурата, има най-голям контрол на Пътна полиция, има най-бавно движение, защото има най-много задръствания. И въпреки това жертвите са повече", коментира той.

Преди дни стана известно, че според данните на Евростат България е на първо място по брой загинали на пътя. "По-неприятното е, че ние не виждаме изход от това последно място... Всяка година се опитваме с едни и същи действия да направим промяна. Това не може да стане", коментира данните Милчев.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

1554 12
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3045 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

785 4

Коментари

c7

Срам е за уважавания вестник "Сега" да цитира недоразумението старшина Богдан Милчев по въпросите на КАТ, тъй като бе изгоненен от МВР за несправяне с работата. На Димитър Ганев отдавна му е изтекло времето да дава съвети, тъй като цял живот е бил на държавната хранилка и е имал възможност да влияе на безопасността на движението. Наблюдавайте този измислен Институт за пътна безопасност и посочените по горе лица как искат да се домогнат до финансиране от новосъздадената Държавна агенция за пътна безопасност на Малина Крумова, чрез предстоящите промени в ЗДвП. 

Wolf ACE

Фактите, колега, трябва да се коментират фактите, а не личностите /вестоносците/, който ги носят..

Има ли подобно разминаване в данните или няма? Май има, което и налага съответните изводи, колкото и да се пънете да побутнете каруцата в друга, желана от вас, посока....

Дежурния

Когато вестоносците очевидно лъжат, коментирането не е за личността, а за лъжата.

"Скритите" от Европа данни

https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/r...

Докладите излизат с 2-3 години закъснение след изтичане на текущата година.

Още вчера, в "горещата" дописка беше споменато колко странно е бивш Голям Началник на КАТ да не знае какво има в статистиката на родното МВР в областта в която е ръководел на високо ниво. Загиналите мотоциклетисти през 2016 г са 41 и загиналите мотопедисти са 8 (не 6 както твърди Милчев). Всичко това се докладва и на национално и на ЕС ниво. Това, че в Евростат има различни разбивки не означава криене. В съответните графи където няма данни за съответната разбивка се поставя знак (:) а не числото 0 което означава нула (жертви или каквото и да е). В различните графи различните държави от ЕС които нямат точно такава разбивка поставят : (доста са, не е само България). Това не е за статистиката, а за "експертизата" на такива като "инж" (минен, задочник) Милчев.

ПероВТ

Имаме, според Евростат, 100 загинали в ПТП на 1 милион жители (леки автомобили, автобуси, велосипеди, мотоциклети и пешеходци). Но населението не е 7 милиона, а 4,5-5 милиона, заради емигрантите. Черната ни статистика е с около 30% по-трагична

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)