facebook
twitter

България

Българчетата са в Топ 4 на ЕС по затлъстяване

109
Илияна Кирилова
Нездравословната храна в съчетание със заседяването пред компютъра са причина за наднорменото тегло.

Всяко трето българско дете е с наднормено тегло или затлъстяване. Това нарежда страната ни в Топ 4 на държавите от ЕС с висока честота на наднормено тегло и затлъстяване в ранна детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания. Това отчетоха от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), коeто за 6-и път проведе кампания срещу детското затлъстяване през миналия месец.

Данните показват, че средно около 30% от децата у нас са с наднормено тегло, а 13% - със затлъстяване. Основните причини си остават лошите хранителни навици и недостатъчната физическа активност. "Европейско проучване показва, че децата на възраст между 6 и 9 години стоят по 25 часа седмично пред екрана, независимо дали е телевизор, компютър или смартфон. За сравнение - техните връстници от Холандия и Белгия се застояват по 14 часа", отбеляза доц. Светослав Ханджиев от БАСОРД. По думите му положителното все пак е, че българчетата са трети по консумация на плодове и зеленчуци след Португалия и Гърция. "Белгия, Холандия, Франция и Румъния са след нас по този показател. Тоест ние имаме едно подобрение на хранителните навици, но обездвижването е изключително важен фактор", заяви той. 

"Счита се, че в света 23% от хората над 18 години имат добра физическа активност. Този процент за България е 21%. За юношите от 11 до 17 г. обаче се оказва, че 87% от тях в световен мащаб извървяват на ден 10 000 крачки. У нас този процент е едва 74, което говори, че има ясно изразено обездвижване сред подрастващите", подчерта още доц. Ханджиев.

СЪВЕТИ

От сдружението препоръчват на децата до 4-ти клас да не прекарват повече от час на ден пред компютъра, или максимум 7 часа седмично. За да бъдат здрави, децата до 10-годишна възраст освен това трябва да спят повече от 10 часа на ден.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалира банки

21.02.2019

1794 26
Маскиран опитал да влезе в дома на Емилиян Гебрев

21.02.2019

2440 22
Томислав Дончев на спешна среща във ВСС за е-правосъдието

21.02.2019

1101

Коментари

groznik

Тази информация изобщо не ме учудва. Българските родители още са с остарели разбирания за храната, дават на децата си да ядат колкото искат и не ги учат на култура на движение.

маргаритка2

И къде да ги крачат тия крачки?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×