facebook
twitter

България

Българчетата са в Топ 4 на ЕС по затлъстяване

107
Илияна Кирилова
Нездравословната храна в съчетание със заседяването пред компютъра са причина за наднорменото тегло.

Всяко трето българско дете е с наднормено тегло или затлъстяване. Това нарежда страната ни в Топ 4 на държавите от ЕС с висока честота на наднормено тегло и затлъстяване в ранна детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания. Това отчетоха от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), коeто за 6-и път проведе кампания срещу детското затлъстяване през миналия месец.

Данните показват, че средно около 30% от децата у нас са с наднормено тегло, а 13% - със затлъстяване. Основните причини си остават лошите хранителни навици и недостатъчната физическа активност. "Европейско проучване показва, че децата на възраст между 6 и 9 години стоят по 25 часа седмично пред екрана, независимо дали е телевизор, компютър или смартфон. За сравнение - техните връстници от Холандия и Белгия се застояват по 14 часа", отбеляза доц. Светослав Ханджиев от БАСОРД. По думите му положителното все пак е, че българчетата са трети по консумация на плодове и зеленчуци след Португалия и Гърция. "Белгия, Холандия, Франция и Румъния са след нас по този показател. Тоест ние имаме едно подобрение на хранителните навици, но обездвижването е изключително важен фактор", заяви той. 

"Счита се, че в света 23% от хората над 18 години имат добра физическа активност. Този процент за България е 21%. За юношите от 11 до 17 г. обаче се оказва, че 87% от тях в световен мащаб извървяват на ден 10 000 крачки. У нас този процент е едва 74, което говори, че има ясно изразено обездвижване сред подрастващите", подчерта още доц. Ханджиев.

СЪВЕТИ

От сдружението препоръчват на децата до 4-ти клас да не прекарват повече от час на ден пред компютъра, или максимум 7 часа седмично. За да бъдат здрави, децата до 10-годишна възраст освен това трябва да спят повече от 10 часа на ден.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

1456 12
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

790 17
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

524 12

Коментари

groznik

Тази информация изобщо не ме учудва. Българските родители още са с остарели разбирания за храната, дават на децата си да ядат колкото искат и не ги учат на култура на движение.

маргаритка2

И къде да ги крачат тия крачки?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш