facebook
twitter

България

Борисов забърка държавата в уж частния спор за либийския танкер

Докато неговите министри обясняват, че става дума за казус между фирми, той получи благодарности от либийския премиер
2196
ВМС
Борисов на военен кораб гледа тренировка на ВМС. Той вече е главно действащо лице и в морския казус с Либия, но не е ясно какво е обещал.

Премиерът Бойко Борисов забърка държавата в скандала около либийския танкер, докато неговите министри обикаляха телевизиите да обясняват, че става дума за частноправен спор. От официално съобщение на правителствената пресслужба стана известно, че министър-председателят е провел телефонен разговор с либийския си колега Файез Сарадж и двамата обсъдили казуса със задържания в България плавателен съд "Бадр". Отгоре на всичко "премиерът на Либия благодарил на Борисов и правителството за тяхната навременна намеса и демонстрираното желание казусът да приключи с положителен за двете страни край", се твърди в правителственото съобщение.

Действието на Борисов е в разрез с твърденията на транспортния министър Росен Желязков, че спорът за танкера на частната фирма "Булгаргеомин Лтд." и либийската държавна компания не засяга държавата. "Безспорно става въпрос за частноправни взаимоотношения с международен елемент - вземания на "Булгаргеомин" от 1989 г., които са признати от либийските власти през този некратък период", обясни още преди дни Желязков. Той беше единственият представител на държавата, който коментира казуса. И външният министър Екатерина Захариева обяви случая за частноправен, който трябва да се реши в съда. "Това е и нашето послание. Тоест опитът да се вдигне на държавно ниво, така или иначе това стана, за съжаление не беше желаното у нас", категорична беше тя. Премиерът очевидно е влязъл сериозно в уж частния казус. 

От правителството така и не обявиха за какво точно благодари либийският премиер на Борисов. Очевидно обаче той е останал толкова доволен, че "е приел поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България в най-скоро време". Освен това двамата премиери са се разбрали да бъдат гарант за развитието на икономическите отношения и български фирми отново да стъпят на либийския пазар.

 

СКАНДАЛЪТ

БАДР беше задържан от българските власти още през 2017 г. и бе предаден в края на декември 2018 г. във владение на българската фирма, която претендира, че либийската държава й дължи 10 млн. долара. Либийските власти обаче твърдят, че случилото се в пристанище Бургас са пиратски действия, и заплашиха, че ще задържат всеки български кораб в свои води. Според тях завземането на танкера е станало с грубата помощ на  Граничната полиция и Морската администрация на България. Те отричат да са превишавали властта си. В момента танкерът е в пристанище Бургас. Според Морската администрация - защото може да предизвика екологични проблеми, а според "Булгаргеомин" - за да се реши чисто правен спор.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

510 8
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

345 5
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

279 8

Коментари

дена

 Как са го отгледали това момченце , толкова много белички прави .

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Държавата има задъклжението да отстоява интереса на гражданите си. Либийските араби се опитват да тарикатеят. ПРешението държавата да се намеси е правилно. 

https://iconomicabg.blogspot.com

letec55

След като основната теза бе, че това е частноправен спор, то за чий туй пресслужбата на МС наду тромпета за проведения разговор? Желанието за още един щрих върху ореола на бащицата надделя над впечатлението за МС и министрите?

kempes

Както и да се върти, все си остава бай Каскет.

И Тато бе каскет, но автентичен, а този се прави на американски гражданин.

D-r D

Държавата БГ беше набъркана в скандала, когато катери на държавните Гранична полиция и Морска администрация качиха на борда на танкера въоръжени мутри (някои от тях полицейски служители), които са тероризирали капитана и екипажа и са ги свалили от кораба. Ливийският флаг е свален и на негово място е издигнат панамски. Панамската регистрация е направена в консулството на страната в Гърция с фалшифицирани документи, за което там се води наказателно дело.

 

Корабътс нов екипаж тръгва към Босфора, но турците му забраняват преминаването и се връща в международни води. През това време либийските собственици протестират пред панамските власти издадената регистрация и Панама я анулира. В това състояние танкерът няма право да влиза в пристанище, освен ако не е превзет от военен кораб и доведен от него в пристанище.

 

Борисов е в дъното на тая далавера, но тя се разсмърдя много и затова през главата на приказващите каквото им падне министри, е позвънил на Сарадж. Каквото и да е обещал , за да се замаже скандала, ще го платим ние...

Влез или се регистрирай за да коментираш