facebook
twitter

България

Борисов пак иска България да влезе в Шенген

Преди седмица в Берлин бил само иронично против, "защото нашите германски приятели ни подкрепят само на думи, а не на дела"
553
Министерски съвет
"С Йоханна сме приятели от много години, била е на нашата граница", каза премиерът Бойко Борисов след среща с премиера на федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер

След като преди три месеца премиерът Борисов обяви, че България трябва да се пази от Шенген, след като преди седмица каза, че дори и да е опозиция, няма да иска членство в шенгенското пространство, в четвъртък  направи пореден остър завой и пак заобича Шенген.

"България не се е отказала от опитите си да е член на Шенген, но настоява за повече европейска подкрепа", заявява пред журналисти премиерът в Божурище, където откри индустриален център. Той поясни, че България покрива всички технически и правни изисквания и че охранява външните граници на Европа перфектно. По думите му България охранява перфектно външната граница на ЕС с Турция и миграционният натиск е нулев. Проблем обаче имало с гръцката граница, където се отчита натиск от около 150 души на ден.

Премиерът поясни, че влизането в пространството е важно както за репутацията на България, така и за облекчения режим при пътуване на българските граждани. Борисов смята, че единствената страна, която упорито е против влизането ни в Шенген, е Холандия и го прави от егоистична гледна точка.

Той каза, че преди седмица подходил с ирония по темата за Шенген в разговора с колегите си от Бундестага. "Казах им, омръзна ми да ми говорите за подкрепа, но на дела не го правите. Ние отдавна сме в Шенген. Вие имате проблем с Шенген, защото между Австрия и Германия има граница. Единствената придобивка за българските граждани е, че ако сме в Шенген, като минават, няма да си показват личната карта", каза още премиерът.

Борисов очевидно имаше предвид срещата си в Берлин с председателя на парламентарната група на ХСС Александър Добриндт. Именно тогава той каза: "Не знам дали в момента е изгодно за България да влезе в Шенген. Ние ползваме всичката шенгенска система в сферата на борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика, на 100 процента имаме обмен с всички германски и европейски служби." Веднага след това той съобщи, че страната няма проблеми с мигрантите, идващи от Турция, и се оплака от Гърция, която е в Шенген и "в момента на практика е външна граница на това пространство". "Всеки ден връщаме на Гърция по 100-150 мигранти, всеки ден!", каза Борисов и добави: "Ако Александър (Добриндт - б.р.) каже: "Вие сте в Шенген" днес, утре те (мигрантите - б.р.) ще напълнят България!", и прати журналистите да питат "хората в България искат ли мигранти. Ако щете, питайте и в Германия". Тогава Борисов определи неприемането на България в Шенген с българската поговорка "Всяко зло за добро". Накрая той категорично каза, че "дори и да съм опозиция, няма да приветствам влизане на България в Шенген заради външната граница". Преди три месеца разясни  "безсмислеността" на членството на България в Шенген при срещата си премиера на Бавария Маркус Зьодер: "Моля да направите така, че шенгенското пространство да се пази добре. Сега ние се пазим от шенгенското пространство.“

ГРАНИЦА

Часове по-рано в четвъртък той се срещна с министър-председателя на федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер. „С Йоханна сме приятели от много години, била е на нашата граница. България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила“, обяви и пред нея Борисов.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

09.12.2019

114
Рашидов ще гарантира свободата на медиите с нов закон

09.12.2019

121 5
Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

09.12.2019

623 10

Коментари

LEFT

Както винаги. Днес - едно, утре - друго. И всичко минава и заминава...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×