facebook
twitter

България

Бизнесът се обяви против по-нисък ДДС за хляба

Не пипайте данъчната система до влизането ни в еврозоната, призоваха от БСК
180
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Депутатът от БСП Георги Гьоков и финансовият министър Владислав Горанов поспориха в тристранката как намаляването на ДДС ще се отрази на крайната цена на храните, без да стигнат до съгласие.

Против по-нисък ДДС за основни храни и лекарства се обявиха петте работодателски организации на проведеното в сряда заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. На него бе обсъждан законопроектът на БСП за въвеждането на 5% ставка за месо, мляко, яйца, брашно и хранителни продукти от брашно и на 7% за лекарствата вместо сегашните стандартни 20%. 

Въпреки че браншовите съюзи на производителите на тези продукти приветстваха идеята за сваляне на ставките и увещаваха, че това ще доведе до падане на крайната цена, национално признатите работодателски организации, които членуват в тристранката, отхвърлиха предложението. "Държим на обещанието за данъчна стабилност. Данъчната система в България е добра и не трябва да бъде променяна, а ДДС е основен стълб в бюджета", заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

Работодателските организации не очакват свалянето на налога да доведе до намаляване на цените на стоките, а единствено да отвори дупка в бюджета и да даде възможност за повече данъчни измами. От БСК настояват преди влизането ни в еврозоната да не се предприемат никакви радикални промени в данъчната система. От БТПП обаче смятат, че може да се помисли за премахване на облагането на дивидентите и намаляване на 15-процентния данък за едноличните търговци до 10%.

Според разчетите на БСП свалянето на ставките на ДДС за предлаганите стоки ще намали приходите в хазната с около 706 млн. лв., но в следващите години те ще бъдат компенсирани от нарасналото потребление и производство. От финансовото министерство обаче твърдят, че загубите за бюджета ще са около 1 млрд. лв.

"Намаляването на ДДС задължително ще доведе до увеличаване на преките данъци, в това число на осигурителната тежест", предупреди финансовият министър Владислав Горанов. Според него "левите аргументи", че с по-нисък ДДС за основни храни ще се увеличи покупателната способност на бедните слоеве, издишат. "Най-грешният инструмент за справедливост е промяна на ДДС", каза още Горанов. За пример той посочи намаляването на ДДС за хляба, от което най-голяма ще е отстъпката за богатите българи, които консумирали скъп хляб, докато за бедните ефектът ще е нищожен. "По-правилно е през разходната част на бюджета да насочим повече средства към действително нуждаещите се", посочи Горанов.

Единствено КТ "Подкрепа" подкрепи законопроекта на БСП за по-ниски ставки на ДДС за основни храни и лекарства. От КНСБ смятат, че ако се стигне до намаляване на налога, той трябва да е за всички стоки. Преди това обаче трябва да се въведе необлагаем доход в размер на минималната работна заплата, а максималният осигурителен доход да се повиши в размера на 10 минимални заплати.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кризата с барикадиралия се в апартамент в кв. „Овча купел” приключи

22.09.2019

1342 2
Открадната е част от контактната тролейбусна мрежа на Русе

22.09.2019

984 9
Домакинствата ще избират свободно доставчик на ток след 2020 г.

22.09.2019

986 15

Коментари

ablepsia

А за хазарта и туризма как може ДДС да е по-нисък, пък за лекарствата, книгите и хляба не можело било, ммм?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×