facebook
twitter

България

Бизнесът поиска да не се полага отпуск върху майчинство

Инициативата произтича от решение на съда на ЕС
272
Илияна Кирилова

Родителският отпуск да не се зачита за трудов стаж при определянето на платен годишен отпуск, поиска Българската стопанска камара. Инициативата на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС по дело от съседна Румъния. Както "Сега" писа, Европейският съд се произнесе, че периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период за действително полагане на труд, поради което ако в националното законодателство е предвидено върху този период да няма платен отпуск, това е в съответствие на европейските норми. 

У нас отпускът за бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2 години се признава за трудов стаж, т.е. и за двете години се полага платен годишен отпуск, след като майката се върне на работа. Същият е режимът и за другите родителски отпуски - платени и неплатени, до навършване на 8 г. на детето. Бизнесът отдавна настоява това право да бъде премахнато. Сега БСК настоява отново да бъдат предприети действия за съответните изменения на Кодекса на труда, като "времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника и служителя, да не се взема в предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение, като визираме основно родителския отпуск (всички текстове за отглеждане на дете до 8-годишна възраст)". Според работодателите това следва да е предмет на колективното трудово договаряне, а не на императивни норми в закона.

Засега управляващите не са коментирали смятат ли да използват решението на съда за промяна в Кодекса на труда.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отбелязваме Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея

26.03.2019

116
Борисов: Писах за подкрепа на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия

26.03.2019

807 7
15 000 българи умират на година от мръсен въздух

26.03.2019

319 4

Коментари

Michael_P

Българската стопанска камара поиска да не се полага отпуск върху майчинство.

kempes

Следваща стъпка на БСК - да не се допуска забременяване въобще, защото това уврежда директно бизнесът им. Да се въведе 12 часов работен ден, с една почивка от 15 минути за водопой и раздаване на чорба в алуминиево канче, а вечер след проверка развеждане по бараките за спане.

Сутрин ставане в 5 часа, строяване на плаца, слушане на химн, възхваляващ вожда и после развеждане по работните места.

Памфуций
снимка на Памфуций

Похвално за нацьонално-отговорния капитал. Изобщо браво, аферим и още машала.....

KaraKoliu

Да се полага отпуск за времето в което човек е в отпуск е нелогично. Редно е да се премахне.

маргаритка2

Логично е и не трябва да се премахва.

ако по време на годишния отпуск пострадаш и попаднеш в болница примерно, можеш да го прекъснеш и да останеш отпуск по болест.

маргаритка2

"времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника и служителя,

Значи ако бебето е резултат от изнасилване, ще се полага отпуск за гледането му?

маргаритка2

У нас отпускът за бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2 години се признава за трудов стаж,

Не може веднъж да се признава за трудов стаж, а друг път - не.

Щом не се признава за отпуск, значи няма да важи и за пенсия, или пък за класове прослужено време.

 

С една дума - поредната джендърска инициатива, целяща изгонването на младите хора от България, и  източването на социалните фондове, щото като няма отпуск, ще се вземат болнични.

 

П.С. Абе, тия баща ли им ги е раждал??!?

Apolitichen

Тук май има леко неразбиране. "Отпускът" поради бременност и раждане не е точно отпуск, а болничен - отсътвие от работа по решение на медицинско лице. Не се плаща "работна заплата", а обезщетение (в случая, 90% от брутната заплата), което е освободено от всякакви данъци (ДОД, пенсионна и здравна осигуровка и други социални данъци), както и от запор (на съда, съдия-изпълнител или друг бандит).

 

Отпускът поради "майчинство" (гледане на малко дете, болен член на семейството) също не е точно отпуск по смисъла на трудовия договор - договаряне размера на годишния отпуск между работник и работодател и планиране (преди началото на годината) на неговото ползване.

Точно от тези непланирани отпуски работодателите искат да се освободят от задължението да ги броят като "производителност на труда". Така или иначе не плащат осигуровки за тия "отпускари" (въпреки напъните на държавата да им вмени такова задължение). Дори нямат връзка с въпросния отпускар в повечето случаи, нито представа за продължителността на отпуска.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×