facebook
twitter

България

Бизнесът иска спешна среща с кабинета за осигуровките

Работодателите обвиниха управляващите в популизъм и задкулисни договорки
157
Илияна Кирилова
Вдигането на максималния осигурителен доход и запазването на тавана на пенсиите беше договорено в отсъствието на социалния министър Бисер Петков.

Работодателите се обявиха категорично против резкия завой в пенсионната реформа, който синдикатите договориха насаме с правителството миналата седмица. На среща при премиера Борисов в четвъртък в отсъствието на ресорния министър Бисер Петков и работодателските организации бяха взети три ключови решения, касаещи бюджета и осигурителната тежест. Таванът на пенсиите остава да действа за всички пенсии, независимо кога са отпуснати, въпреки че от следващата година трябваше да отпадне за новите пенсии, които вече ще се изчисляват на база целия осигурителен принос на лицето след 1 януари 2000 г. За компенсация увеличението му ще бъде по-голямо от планираното - 1200 лв. от 1 юли 2019 г., а не 1040 лв. Заради този нов размер обаче максималният осигурителен доход се повишава ударно от 2600 на 3000 лв., при това още от 1 януари (максималната пенсия е 35% от максималния осигурителен доход, а от 1 юли 2019 г. - 40%).

Асоциацията на организациите на българските работодатели обяви в позиция до премиера и ресорните министри, че категорично не е съгласна с провеждането на "сепаративни срещи със синдикалисти зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване". Според бизнеса намеренията за промени в основни параметри на пенсионноосигурителната система са приети под синдикален натиск, в условията на популистки нагласи преди двата вида избори догодина, без необходимата оценка на въздействие, без консултации и пр. Договорките са оформени като споразумение между правителството, КНСБ и КТ "Подкрепа", въпреки че работодателите ще бъдат пряко засегнати от тях, тъй като плащат 60% от осигуровките на служителите си.

Оповестените намерения влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., напомнят работодателските организации. Оттам настояват за провеждане на незабавна среща с премиера, министъра на финансите, министъра на труда и управителя на НОИ и за оттегляне на решенията.

АРГУМЕНТИ

Работодателите предупреждават, че вдигането на максималния осигурителен доход ще насърчи сивата икономика сред високо платените, освен това ще задълбочи още повече недостига на висококвалифицирани специалисти. "Ние сме на 12-о място по ръст на БВП в Европа. Чуждестранните инвестиции като дялов капитал са отрицателна величина, има спад на разходите на дълготрайни материални активи и спад на българските инвестиции в чужбина. Докато управляващите се състезават със синдикатите и с омбудсмана по популизъм, картината ще се влошава по този начин. С максималния осигурителен доход всъщност гоним най-висококвалифицираните", коментира шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Все още няма коментари

Още

Жители на "Младост 1" излязоха на протест срещу кмета си

22.02.2019

1887 16
Галъп: ГЕРБ дозадълбочават недоверието в изборния процес

22.02.2019

1115 16
Външният министър: Ако САЩ нападнат Венецуела, ще запазим неутралитет

22.02.2019

3728 61

Влез или се регистрирай за да коментираш

×