Quantcast
Бившият БОРКОР продължава да харчи безсмислено пари | СЕГА
facebook
twitter

България

Бившият БОРКОР продължава да харчи безсмислено пари

Специалистите му тръгнаха по училища и детски градини
2 068
 Снимка: Архив
БОРКОР даже измисли формула за корупцията. Сметките обаче не излязоха.

Безсмислената институция БОРКОР, която преди година се вля в антикорупционната мегаагенция (КПКОНПИ), продължава да струва скъпо на данъкоплатците, без да е ясна ползата от нея. 

Докато беше самостоятелен орган, центърът, създаден по концепция на германеца Ролф Шлотерер, съветник на българското правителство от 2009 до 2013 г., и Цветан Цветанов, не можа да докаже на данъкоплатците ползата от съществуването си и многомилионната си издръжка. Рекламата му, че е "комплексен кибернетичен модел за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки и системи от мерки срещу корупцията по стандарта за изпълнение на проекти на правителството на ФРГ V-Modell XT", се оказа куха. 

В рамките на антикорупционната комисия служителите на бившия БОРКОР са зарязали кибернетичния модел и обикалят университети, училища и детски градини, за да внедряват антикорупционното обучение и възпитание на всички образователни нива. В резултат в УНСС вече е открита едногодишна магистратура „Противодействие на корупцията“. Преговаря се с Министерството на образованието и науката за разширяване обхвата на антикорупционното обучение в програмите на началните и средните училища.

"Комисията стартира инициатива за въвеждане на антикорупционно обучение в предучилищните групи на детските градини. През декември 2018 г. се проведе първото пилотно представяне в две детски градини, където с използването на подходящо развитите педагогически ситуации се положиха основите на формиране на морални ценности като „самодисциплина“, „честност“, „почтеност“, „приятелство“ и етични норми", пише в годишния отчет на антикорупционната комисия. Целта била да се формира култура на нетолерантност към корупционното поведение сред младото поколение.

Бившите кадри на БОРКОР са се заели да създават „Антикорупционна библиотека“. Те дори са получили външно финансиране по три проекта на стойност над 430 000 лв. Анализирали са и 40 броя антикорупционни планове на министерствата и техните второстепенни разпоредители. Освен това били прочели 62 законопроекта, като излезли с бележки и предложения за наличието на корупционен риск. В същото време парламентът не използва нито веднъж капацитета на Съвета по законодателството, в който влизат видни юристи с много по-голяма експертиза от бившите кадри на БОРКОР. 

Не е ясно колко на брой са анализаторите на корупцията, но според доклада общата численост на комисията и на нейната администрация е 482 щатни бройки, като към 31 декември 2018 г. заетите са 319. Бюджетът й за 2018 г. е бил 6.22 млн. лв., като през май е удвоен с постановление на правителството на 12.77 млн. лв.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

3055 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3318 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1048 6

Коментари

Хулиган

По-важното е борбата да не спира...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

САТЪР
снимка на САТЪР

1 детска градина с тези милиони да бяха построили...социална даже

Миряна Б.

Жени за една нощ с лопата да ги ринеш. Ти мадам ли си им? Аре, друм.

 

По-трудно се намират, всъщност не се намират, и няма да се намерят в обозримото бъдеще прокурори за Шлотерери и Цецерони. Да не забравим и Ричард Ран и Роналд Ът с нашенските си

лакеи, кипящи от експертиза и родолюбие. Също и ОПеГенце като това на министъра на културата.

Мъничко, но печенко.

Миряна Б.

 

Химн на корупцията https://www.youtube.com/watch?v=eBtn2NQ5k58

Влез или се регистрирай за да коментираш