facebook
twitter

България

Агенцията по храните даде фермери в Болярово на прокурор

Втори месец собствениците на стопанство в града не допускат ветеринарите до животните
338
Снимка: БГНЕС

Агенцията по безопасност по храните е изпратила писмо до главния прокурор Сотир Цацаров заради отказа на една от фермите в град Болярово да осигури достъп на ветеринарите до дребните животни, отглеждани там. През юли властите взеха проби от животните в града и установиха, че има чума, но втори месец собствениците на местна ферма и техните съмишленици не ги допускат до стопанството. Така те пречат на ветеринарите да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространението на инфекцията, съобщиха вчера от Агенцията по храните. Според стопаните пък заразяване няма, а животните измрели от преяждане.

"Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция", пише шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев в писмото си до главния прокурор Сотир Цацаров и до правосъдния министър Цецка Цачева. Той настоява прокуратурата да помогне, за да могат ветеринарите да влязат в стопанството. И настоява да се потърси "административна и финансова отговорност" от фермерите и съмишлениците им.

След ликвидирането на огнището в село Шарково единственият източник на заразата остава фермата в Болярово. Стопаните й Христо Христов, синът му Тодор и снаха му Ана обаче твърдят пред медиите, че животните са здрави, въпреки получените и потвърдени лабораторни резултати за наличие на заразното заболяване, съобщават още от Агенцията по храните. Междувременно на 14 септември Ана Петрова подава два сигнала – в Областната дирекция по безопасност на храните – Ямбол, и на телефон 112, че в стадото й са умрели животни. До 15 септември издъхналите овце са 8. Стопанката отрича смъртта им да се дължи на чума и твърди, че те са преяли.

"Предвид вече констатираното заразно заболяване за мен няма съмнение, че смъртността се дължи на неговата проява", коментира Илиев. Той обясни, че в тези случаи ранната намеса на ветеринарите е от особено значение. "Всяко забавяне може да нанесе непоправими щети на съответния бранш, селското стопанство и дори на икономиката на страната. Действия, подобни на видените в Болярово, са заплаха за националната сигурност", пише още той в писмото си до прокуратурата.

 

РИСК

Броят на умрелите животни в блокираното стопанство е 11, съобщи зам. -министърът на земеделието Янко Иванов след вчерашното заседание на областната епизоотична комисия в Ямбол. Едно от регистрираните с ушни марки животни е от сливенската община Твърдица. Иванов коментира, че причината за смъртността на животните трябва да се изясни. "Тя би могла да бъде вследствие от всичко, може да е зооноза и да е опасна за хората", предупреди той.

Все още няма коментари

Още

Джон Съливан: САЩ не подкрепят "Турски поток"

16.12.2018

1218 31
Румен Радев: Откриването на посолство в Йордания ще укрепи връзките ни

16.12.2018

1939 67
Магистрала „Струма“ порасна с още 24 км

16.12.2018

1725 24

Влез или се регистрирай за да коментираш