Медия без
политическа реклама

8600 възрастни вече са получили зъбни протези по линия на НЗОК

Илияна Кирилова

8659 възрастни хора са получили зъбни протези по линия на здравната каса, сочат данните на НЗОК за последните 4 месеца на миналата година. От касата определят това като засилен интерес.

От 1 септември миналата година касата поема поставянето на протези при изцяло объззъбени хора на възраст от 65 до 69 години. Касата плаща само труда на зъболекарите, а самите протези са за сметка на пациентите, тъй като НЗОК не поема зъботехнически услуги. Затова и не се очакваше да има особен интерес към новата услуга. Цените на самите протези, по данни на Българския зъболекарски съюз, варират в различните райони на страната, но може да струват 50-80 лв.  

За зъболекарски труд по протезите на тези 8600 души касата плаща 1.7 млн. лв. За тази година по това перо са предвидени 6.5 млн. лв. "Към този момент интересът е лавинообразен. Започнахме през септември с около 200 поставени протези и декември стигнахме 2400 поставени протези“, коментира преди дни председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

По данни на БЗС населението между 65- и 69-годишна възраст е 483 000 души, от които 20% имат обеззъбена горна челюст, 17% имат обеззъбяване на долната челюст, а 13% са напълно обеззъбени. Очаква се през следващите години услугата да се разшири и НЗОК да заплаща и за хората над 70-годишна възраст, които имат нужда от цялостно зъбно протезиране.

Преди дни здравната каса и съсловната организация на зъболекарите подписаха анекс към рамковия договор, който определя какво и на какви цени плаща касата. Поетите от НЗОК услуги остават същите - на хора над 18 г. се полагат по 1 преглед и 3 дейности годишно - пломби или вадене на зъб, а при децата поетите дейности - пломби, вадене на зъб и лечение на пулпит, са до 4 годишно. Увеличени са обаче цените, които касата плаща за пломби и вадене на зъби - с 12%.