Медия без
политическа реклама

710 млн. лв. сме похарчили за избори от 2021 г. насам

Ако европейските и парламентарните избори бъдат насрочени в различни дни, това допълнително и ненужно ще ги оскъпи

28 Март 2024
Институт за развитие на публичната среда

От 2021 г. досега България е провела избори общо седем пъти – пет за парламент, един за президент и един за местен вот. За това държавният бюджет – иначе казано, данъкоплатците, е похарчил почти 710 милиона лева. Това сочи анализ на разходите, извършен от Института за развитие на публичната среда.

В тази сума влизат и плащанията за закупуване, поддръжка и транспорт на устройствата за машинно гласуване, за ролките със специализирана хартия, на които се печатат машинните бюлетини, както и за осигуряването на видеонаблюдение за изборите през 2023 г.

Местните избори от есента на 2023 г. са излезли най-скъпо в последните години – над 188 млн. лв. Разходите за последните парламентарни избори от миналата година пък са почти 100 млн. лв.

Най-голям дял от парите отиват за възнаграждения на членовете на избирателните комисии – общо 239.4 млн. лв. С последните промени в Изборния кодекс тези възнаграждения бяха увеличени – те вече трябва да бъдат не по-малко от 25 процента от минималната работна заплата. От началото на 2024 г. тя беше увеличена с 19.6 процента, така че разходите за възнаграждения вероятно ще надхвърлят 35 млн. лв., изчисляват от института. Ако предстояките европейски и предсрочни парламентарни избори не бъдат проведени заедно, заплащането за секционните комисии ще скочи двойно и ще надвишава 70 млн. лв.

Друг пример е този с транспорта на машинните устройства. В момента изборната администрация оценява на 940 800 лв. с ДДС разходите за транспорт на машините до избирателните секции в страната и логистичното им осигуряване за евроизборите. Ако изборите се проведат в различни седмици, тези разходи ще се удвоят.

Институтът прогнозира, че вот 2 в 1 ще струва на държавния бюджет приблизително колкото местния вот миналата година или проведените през ноември 2021 г. парламентарни и президентски избори. Но предупреждават, че ако европейските и парламентарните избори бъдат насрочени в различни дни, това допълнително и ненужно ще оскъпи процеса – не само заради заплащането за избирателните комисии и транспортните разходи, но и с разходи за откриване на секции извън страната, за доставка на изборни книжа и материали, наемане на помещения и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата