facebook
twitter

България

6 общини не спазват закона за културното наследство

409
Илияна Кирилова
Още дълго време културното ни наследство ще е в риск.

Нито една община от задължените според Закона за културното наследство не е създала звено, което да работи съвместно с Националния институт за национално и културно наследство при обсъждане на инвестиционни намерения в паметници на културата и за съдействие при издирване, изучаване, опазване и популяризиране на културните ценности.

Срокът за създаването им е изтекъл през юли 2017 г. Поименно споменатите общини в закона са шест - Столична, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Плевен. Нито една от тях обаче не е спазила изискването, става ясно от писмен отговор на министъра на културата Боил Банов на въпрос на депутата от БСП Стоян Мирчев.

Банов обяснява, че министерството открило такава процедура и получило много въпроси от общинските администрации. Незнайно защо това наложило създаването на работна група. Тя установила, че част от общинските администрации не съхраняват документацията за недвижимите културни ценности на тяхна територия. "Наличната частично съхранена документация не може да обслужи изцяло предвидената законова процедура по издаване на становища за недвижими културни ценности, тъй като актуалната информация за всички инвестиционни намерения и намеси в недвижимото културно наследство се съхранява и поддържа от Националния документален архив на НИНКН. Към настоящия момент общинските администрации са в процес на сформиране на звената, като са извършили съответните действия по подбора на специалисти и са изискали становище от НИНКН във връзка с подбраните кандидатури", се казва в отговора. От него става ясно, че работата няма да приключи скоро и културното наследство ще продължи да е в риск.

Хаосът в опазването на културното наследство в столицата лъсна за пореден път след опожаряването на част от Царските конюшни на бул. "Дондуков". След пожара институциите дълго си прехвърляха топката кой носи отговорност и дали защитата на комплекса е щяла да бъде по-добра, ако им е бил даден статут на паметници на културата от национално значение.

Все още няма коментари

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

394
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

2646 33
Граждани протестират срещу частните съдебни изпълнители

20.02.2019

943 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×