facebook
twitter

България

1/3 от ощетените от "Олимпик" вече имат нови застраховки

223
БГНЕС
Ралица Агайн

Над 66 000 автомобила, които са били застраховани към фалиралата "Олимпик", вече имат втора полица за задължителната "Гражданска отговорност" към друга компания, сочат данните на Гаранционния фонд. Кипърската компания прекрати дейността си през миналата седмица и остави над 200 000 души без валидни застраховки. 

В нощта на събота срещу неделя няколко десетки засегнати излязоха на протест пред Народното събрание минути след като застраховките им станаха официално невалидни. Те опитаха да блокират движението по бул. "Цар Освободител", но полицията не им позволи. Основното искане на протестиращите, които тръгнаха от Перник, беше да им бъде позволено да не сключват нови застраховки и да продължат да карат автомобилите си с вече невалидните полици от "Олимпик". 

Още в края на миналата седмица от КАТ обявиха, че дават гратисен период и няма да налагат санкции за липса на "Гражданска отговорност" на клиентите на кипърската компания. Не е ясно докога ще продължи той, но от пътната полиция припомниха, че без застраховката при инцидент шофьорите ще трябва сами да плащат щетите. 

Ощетените от фалита на "Олимпик" няма как да получат парите си от Гаранционния фонд, тъй като той не покрива подобен тип обезщетения. Към фонда има друг фонд - обезпечителен, който помага именно в такива случаи, но на клиенти на застрахователи, които имат лиценз в България. "Олимпик" няма такъв и затова пострадалите ще трябва да чакат парите си от кипърския гаранционен фонд. Това ще стане най-рано през септември, тъй като първо съдът там трябва да обяви фактическия фалит на дружеството, а след това синдиците да започнат да разпродават имуществото му. Само в България сумата, която трябва да се върне на собственици на неизтекли полици, е 9.35 млн. лв., съобщи зам.-шефът на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. 

От КФН съобщиха, че освен "Олимпик" още 12 застрахователни компании от ЕС работят у нас чрез свои клонове. Те не се контролират от нашия надзор. Вероятно затова днес премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор ще обсъдят ситуацията и ще предложат на българските евродепутати да направят законови предложения в европейското законодателство, "защото, когато има европейска компания, член на ЕС, би трябвало контролът да е на друго място", съобщи самият Борисов.

 

ПОСЛЕДНАТА ИНСТАНЦИЯ

Борисов обеща на клиентите на "Олимпик", че "ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем, доколкото позволява законът", но обяви, че финансово помощта трябва да е от ресурсите на гаранционни фондове. "Това държавата да се намесва при всеки проблем започва да се превръща в опасен прецедент. Банковият сектор, застрахователният сектор имат гаранционни фондове. Самият бизнес да ги поеме", каза той, цитиран от БНР.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

394
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

2649 33
Граждани протестират срещу частните съдебни изпълнители

20.02.2019

944 5

Коментари

toshko1

"От КФН съобщиха, че освен "Олимпик" още 12 застрахователни компании от ЕС работят у нас чрез свои клонове. Те не се контролират от нашия надзор."

 

  Много моля поименно да се изброят, че хората да си правят сметката. Не може всеки човек одит да прави на застрахователната компания. А и да прави, то не предпазва от бъдещи рискове. Затова списък на кои ЗК не се покриват от гаранционния фонд застраховките. Така поне клиентите ще знаят при фалит в Кипър, Франция, Португалия ли да си търсят правата. А ако не искат там да се знае кои ЗК се покриват в България.

YStoev

E как така Олимпик хем няма лиценз в България, хем събира пари в България!!! На времето ме учеха по-възрастните да не си давам стотинките на непознати хора. Ама то по-евтиното винаги излиза по-скъпо, проверено е.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×