Медия без
политическа реклама

Инфлацията се ускори до 3.2 на сто за година

Най-голямо е увеличението при горивата и хотелиерските услуги

Илияна Кирилова
Най-поскъпналите храни през юни продукт увеличение в проценти моркови и червено цвекло 18.3 зеле 8.2 млечни масла 1.5 плодови сокове 1.5 кисело мляко 1.4 хляб 1.2 минерална вода 1.2

Растежът на цените на потребителските стоки в България продължава да се ускорява. През юни инфлацията е достигнала 3.2% на годишна база (спрямо миналия юни), като това най-високото ниво на индекса от ноември 2017 г., когато инфлацията е била 3%. За сравнение през май инфлацията е била 2.6 на сто. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), оповестени вчера. 

Само за изминалия юни цените на хранителни стоки, нехранителни стоки и услуги са се увеличили с 0.1%, а инфлацията от началото на годината е 1.1 на сто. През юни, спрямо май, най-голямо увеличение на цените има в сектора на транспорта, както и при ресторантите и хотелите - с 1.5%. Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива са с увеличение от 0.1%. В тези данни не влизат сериозните повишения на ток, парно и газ от 1 юли, които ще бъдат отчетени в данните през следващия месец.

Най-голямо поскъпване на цените се отчита при някои зеленчуци и плодове като ябълки, моркови, цвекло и зеле. По-скъпи са станали маслото, киселото мляко и хляба. Минералната вода и плодовите сокове също бележат ръст в цените. Сезонно са поевтинели доматите и краставиците, пресните плодове (16%), картофите (15%), както и захарта (2.2%). Цените на алкохолните напитки намаляват с 0.1 на сто, отчитат още от НСИ.

От групата на нехранителните продукти статистиката показва най-голямо увеличение при горивата - дизелът е поскъпнал с 3.7%, а масовият бензин с 3.6 на сто. Автомобилните застраховки също са поскъпнали - с 2.6 на сто.

Значително покачване на цените в летния сезон се забелязва и в хотелиерството. През първия летен месец с малко над 12 на сто са поскъпнали услугите за краткосрочно настаняване. Освен това цените на международните полети са се увеличили с 9.5 на сто.

Данните на националната статистика показват, че цените от малката кошница (за най-нискодоходните 20% от домакинствата) се повишават с 0.4% за нехранителните стоки, но намаляват с 0.8% за храните.