Медия без
политическа реклама

ДАНС знаела кой и как пере пари в България. Е, и?

Агенцията е само регистратор на големи мошеничества

Снимка: Архив
До момента нито един голям перач на пари, разкрит от ДАНС, не е в затвора.

ДАНС знае кой и как пере пари в България. Наясно е и кои са хората, които имат бизнес с офшорни зони и компании. Не само това - нарича ги "ноторно известни". За нея няма тайни какви са схемите и каналите, как огромни средства влизат, прикрити като инвеститорски интерес. Това става ясно от най-новия доклад на финансовото разузнаване.

Документът оставя усещането, че прането на пари в България си е масово явление от много време - говори се за тенденции, за отигравани с години схеми, изградени мрежи. Добре организирани престъпни групи използват множество канали както за влагане на средствата, така и за тяхното разслояване и интегриране. Предпочитали се високоликвидни активи или такива, които могат да предоставят високо ниво на анонимност, като виртуални и криптовалути, използване на търговия с високорискови финансови инструменти, както и такива, които позволяват прихващания или изкупувания на вземания. 

На този фон

 

отчетените резултати за 2017 г. са много скромни -

 

спрени са само 19 съмнителни банкови операции на обща стойност 1 923 468 евро. Финансовото разузнаване отчита, че е пратило и 760 сигнала до прокуратурата, МВР и други дирекции на ДАНС. Дума обаче няма за това колко перачи на пари са хванати и арестувани, какъв е размерът на мръсните пари, които циркулират в държавата, колко от тях са конфискувани от прехвалените институции, които май всъщност си се хвалят помежду си. Какво като някой отчита, че знае и схемите, и изпълнителите в прането на пари, ако те не са в затвора? 

От доклада научаваме, че разузнаването се затруднявало от това, че все повече финансови институции извършвали дейност на база на европейски паспорт, който позволява търговия без лиценз или регистрация в България, стига да имат в друга страна от ЕС. Така се прикривали перачи и терористи. Така действала една добре разработена схема - влагане на големи обеми от средства наведнъж, с оглед тяхното изпиране. По същия начин се перели пари от трафик на мигранти. 

Откакто е създадена, агенцията всяка година информира данъкоплатците какво е констатирала.

 

След тези констатации не следва нищо.

 

Като чете човек докладите, остава с впечатление, че ДАНС едва ли не знае перачите поименно. Само че щом и "ноторно известните" измамници не биват изправени пред съд, какво остава за тези, които агенцията се затруднява да залови? Колкото до това кои са хората с офшорките - и ние ги знаем.

Един от малкото осъдени за над 20 млн. лв. от наркотрафик е Евелин Банев - Брендо, но той пък успя да се укрие с активното съдействие на властта, та има всички шансове да остане ненаказан. В останалите случаи делата винаги зациклят след първоначалната еуфория на разследващите.

Наскоро бивш съдия от Софийския градски съд бе арестуван за пране на пари, но на мярката за неотклонение се разбра, че липсват доказателства от какво престъпление са придобити парите. 

Не помогнаха нито промените в закона, нито фактът, че почти цялата държава вече е задължена да докладва на ДАНС дори при най-малко съмнение за пране. Нямаше ефект и от разпоредбата, че агенцията има право да проверява дори най-високите етажи на властта и техните семейства и партньори. На хартия мерките срещу прането са много затегнати, а на практика - нищо. 

На хартия се предвиждат глоби до 10 млн. лв. за пране на пари. Създадена е междуведомствена работна група за национална оценка на риска от изпиране на пари, която включва представители на финансовото министерство, прокуратурата, комисията за борба с корупцията и други контролни органи. Е, и?