Медия без
политическа реклама

Войната на думи около Йозил продължава с пълна сила

Отказалият се германски национал нападна и "Мерцедес", турската федерация изрази подкрепа към него и семейството му

ЕПА/БГНЕС
Вече два дни пред сградата на DFB във Франкфурт има постоянно присъствие на репортери и тв оператори, следящи отблизо създалата се политическа ситуация в управлението на германския футбол след оттеглянето на Месут Йозил от националния отбор.

Втори ден не спира словесната престрелка покрай доскорошния германски национал Месут Йозил. Халфът от турски произход обяви в неделя, че се оттегля от Бундестима заради усещане за "расизъм и дискриминация" спрямо него.

Роденият в Гелзенкирхен 29-годишен играч на английския "Арсенал" първоначално посочи президента на германския футболен съюз (DFB) Райнхард Гриндел като основен виновник за решението му. Вчера изигралият 92 мача с екипа на "маншафта" плеймейкър се обърна и срещу главния спонсор на националния отбор - "Мерцедес". По думите му автомобилният гигант отказал да заснеме реклама с него след прословутата му снимка с турския президент Реджеп Ердоган в Лондон през май.

"Трябваше да се снимам в серия видео клипове преди световното първенство в Русия. След появата на снимката обаче от "Мерцедес" ме изключиха от кампанията си. Нарекоха го "кризисен PR", тъй като в този момент кадрите с мен нямало да направят добро впечатление", твърди Йозил.

Личният му агент Еркут Сьогют пък обвини легендата на германския футбол Ули Хьонес, че се опитва да прикрива проблем с ксенофобията в Германия, като напада клиента му за слаба игра. Ден по-рано президентът на "Байерн" заяви, че отказването на Йозил е "добра новина за националния отбор", тъй като халфът "от години е призрак на терена".

"Репликата на Хьонес не кореспондира с реалния проблем. Той се опитва да отвлече вниманието от проблема с расизма и дискриминацията в Германия, който стои много остро - коментира Сьогют. - Статистиката на Месут Йозил за Бундестима е красноречива: 23 гола и 40 асистенции в 92 мача. Йозил е ставал пет пъти "Футболист №1" на Германия, три от които след Мондиал `14. Как може призрак да печели награди? Месут създаде повече положения на Мондиал `18 от всеки друг. Защо Хьонес не коментира представянето на играчите на "Байерн" на световното? Те бяха цели осем. Щом Йозил е слаб футболист, какво виждат в него по-големи специалисти от Хьонес като Йоахим Льов, Арсен Венгер и Жозе Моуриньо?"

Същевременно съветникът на селекционера Льов в националния отбор - Харун Арслан, обяви, че никой от треньорския екип на "маншафта" не е бил информиран лично за решението на Йозил да прекрати международната си кариера. "Всички научихме за решението на Месут от медиите", разкри дългогодишният посредник на Льов в работата му с DFB.

Отношение по темата взе и турската футболна федерация (TFF), която очаквано декларира подкрепа към Месут Йозил. Изрази я лично президентът на TFF Йълдъръм Демирйорен, който заяви: "Като глава на TFF, изказвам пълна подкрепа към Месут Йозил и неговото семейство и осъждам заплашителните и обидни квалификации, отправени по адрес на футболиста заради неговия произход. В публичното и непубличното пространство всеки играч трябва да бъде защитаван от унижение, дискриминация и ненавист. Всички представители на футболното общество са длъжни да продължат борбата с расизма и нетърпимостта".