Медия без
политическа реклама

Борбата с чумата чака политически консенсус

В Болярово бе открито още едно огнище на опасната болест

20 Юли 2018Илия Вълков
БГНЕС
Втора проба ще се вземе от стадото в град Болярово, обяви министър Румен Порожанов решението на областния координационен щаб.

В деня, в който беше отложена евтаназията на доказано заразени с чума овце и кози, ветеринарните служби откриха ново огнище в Болярово, Ямболско. Заразата се е появила в стадо, чийто собственик е роднина на фермер от село Крайново, което се оказа засегнато по-рано. В четвъртък директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев издаде заповед за умъртвяване на всички дребни преживни животни от новото огнище - във фермата и в "контактните животновъдни обекти". Кризата, подклаждана от обърканото поведение на институциите, ексалира и днес се очаква в парламента министрите на вътрешните работи и на земеделието - Валентин Радев и Румен Порожанов, да запознаят депутатите с мерките за овладяване на заразата. Там ще бъде и премиерът Борисов, който трябва да отговаря на въпроси на опозицията за миграционната политика. 

След заседанието на кризисния щаб вчера министър Порожанов съобщи, че има положителни проби в две стада - едното е на прочулата се баба Дора, а, второто - в село Болярово. Евтаназията на животните обаче се отложи заради "промяна в декларираното доверие към действията на координационния щаб от представителите на всички политически сили". В сряда стотици животновъди протестираха пред Министерския съвет и направиха опит да влязат в сградата. Сред протестиращите бяха и представители на ръководството на БСП начело с Корнелия Нинова. Премиерът Борисов се опита да намали напрежението като уволни един зам.-министър и трима чиновници.

От Министерството на земеделието вече водят регистър на заразените с чума огнища и качват всяка проба и всяка заповед на сайта на БАБХ. Екипи на ветеринарните служби дезинфекцират и правят проверки на влизане и излизане от застрашените райони. "Надяваме се по места чумата бързо да бъде овладяна. Притесняваме се, че напрежението се нагнетява“, посочи Порожанов, намеквайки и за политическа намеса.  

Тезата на агроминистъра беше продължена от управляващите в парламента. Тома Биков (ГЕРБ) обяви, че се "води широка атака срещу правителството". Лидерът на БСП Корнелия Нинова контрира, че "политическата отговорност за всичко случило се в Ямболска и Бургаска област трябва да се носи на най-високо ниво”.

 

ПОХВАЛА

Българските служби бяха похвалени от еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис за действията срещу чумата по животните. "Искам да изразя искрената си подкрепа за българското правителство, българските ветеринарни власти и българите, които разбират обстановката на място. От наша гледна точка на място са предприети много ефективни и необходими мерки. Те са напълно в съответствие с нашите препоръки и правила", каза вчера Андрюкайтис. Заради вероятността вирусът да е дошъл в България от Турция от Брюксел са изпратили писмо до турските власти, за да се съгласуват по-нататъшните действия.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?