Медия без
политическа реклама

Туристическият бранш предлага ваучерите да са и за почивка

Туристическият бранш настоява да бъде въведен нов тип ваучери, които да се ползват от работниците за възстановяващи здравето почивки, съобщи БНР. Идеята е за тях да има данъчни облекчения за фирмите. В момента работодателите раздават основно ваучери за храна. 

Моделът се прилага успешно в Унгария, където за няколко години вътрешният туризъм е постигнал ръст от над 1000 процента, обясни Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Според нея за въвеждането на новия модел не са нужни законови промени, а само изменения в наредба на Министерството на финансите. По принцип обаче то не гледа благосклонно на разширяването на тази система.

Според бранша въвеждането на ваучери за здраве ще раздвижи сериозно вътрешния туризъм, ще има и ефект като удължена работоспособност на българските работници. "И трето - възможността на българина да ползва здравната си осигуровка и да има възможност да ползва ресурса на нашата страна. Защото програмите на НОИ в момента обхващат едва 45 хиляди души - толкова им е бюджетът. Българите нямат възможност да се възползват от минералните води, от базата, изградена през последните десет години в България, и ние в момента я рекламираме на чуждия пазар, а всъщност забравяме отново нашия пазар", мотивира идеята Кацарова.

ЗА ПРИМЕР

"За да бъдат мотивирани обаче работодателите да инвестират във вас или в здравна превенция, те получават в Унгария съответните данъчни облекчения. В годишен план един служител на държавната администрация получава ваучер на стойност 800 евро, който той може да ползва за своето здраве - било то за здравословна храна, за рехабилитация или за друг тип превенция, която е включена в тяхната холидей карта, а в частния сектор стойността на ваучер в годишен план е 1500 евро. Компаниите са мотивирани да предоставят ваучери на служителите си, първо, за да ги стимулират да останат на работа при тях и второ, те имат данъчни облекчения в порядъка на 25 процента до 40 процента от стойността на заплатата, която се изплаща през ваучери", обясни специалистът.