facebook
twitter

Първа страница

България е против искането на Тръмп за рязко вдигане на разходите за отбрана

Американският президент поиска съюзниците от НАТО задължително да харчат поне 2% от БВП за въоръжение
2600
БГНЕС/Президентство
Президентът Румен Радев разговаря с американския президент Доналд Тръмп в една от почивките на заседанието в Брюксел.

България се обяви срещу грубия натиск на президента на САЩ Доналд Тръмп за ударно повишаване на военните разходи до 2% от БВП с перспектива те да достигнат 4%. Според официалната статистика в НАТО страната ни харчи 1.56% от БВП и президентът Румен Радев, който я представляваше на срещата на алианса в Брюксел, е изразил несъгласие с искането за  рязък скок.

"Аз единствен поставих въпроса пред генералния секретар на НАТО какво става с Трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не срещнем тези 2% сега, а никой не говори за тези 4%. НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност, НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности", казал Румен Радев, цитиран от пресцентъра на президентството. "Решението за достигане на 2%, което много трудно е било прието у нас, ще се постигне в мандата на следващото правителство – по план през 2024 г.", отбеляза Румен Радев и подчерта, че очаква натискът за увеличаване на парите за отбрана да продължи. От друга страна, американският президент бил прав, защото всяка страна трябва да има принос в свят на растящи заплахи и да изгражда ефективни способности. “Това, което той прави, е добре и за нас като изграждане на отбранителни способности. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили“, обясни Румен Радев и допълни, че на тази тема е свикал три заседания на Консултативния съвет за национална сигурност. "На тях се разбираме за нещо, което после се отменя, проектите за модернизация непрекъснато се отлагат, непрекъснато се намират причини", допълни Радев.

На 8 юни парламентът одобри два проекта за 3.26 млрд. лв. за модернизация на армията. 1.46 млрд. лв. ще отидат за 150 бойни машини за пехотата, 1.8 млрд. лв. - за 8 многоцелеви изтребителя. Очакванията са и двата договора да бъдат подписани до края на годината. Парламентът трябва да приеме и проект за нови военни кораби за близо 1 млрд. лв. Така проектите за модернизация на армията ще минат 4 млрд. лв.

 

Президентът Радев призова за обща политика на НАТО за разходите на отбрана и припомни, че 2/3 от държавите съюзници са депозирали планове да достигнат 2% от БВП през 2024 г., а осем членки вече са го постигнали.

България може да бъде засегната и от настояването да се засили военната съвместимост в НАТО. В приетата заключителна декларация се казва, че трябва "да се работи по подходящ начин за преодоляване на съществуващата зависимост от руска бойна техника, като се прилагат национални усилия и международно сътрудничество". Това означава да се купува западна техника, а не да се удължава  животът на овехтяващото съветско оръжие. Основният самолет на ВВС е МиГ-29. Преди три месеца министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа рамков договор с "РСК МиГ" за 81 млн. лв., с което би трябвало да гарантира поддръжката на 15-те МиГ за следващите 4 години. В края на мандата на предишния кабинет беше подписан договор за доставката на 10 двигателя срещу 70 млн. лв., а преди това министърът на отбраната Николай Ненчев поръча в Полша ремонт на 6 двигателя срещу 6.14 млн. евро.

След небивала бъркотия, нарушен протокол и допълнително кризисно заседание срещата на високо равнище на НАТО завърши с тържествуващо изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп, че е изтръгнал допълнително 33 млрд. долара за военни разходи от съюзниците в алианса. "Докарахме го до положението народите да платят много повече пари... взехме 33 млрд. долара допълнително. И ако говорите с генералния секретар (на НАТО) Йенс Столтенберг, той ни се доверява напълно, мисля, че се доверява на мен. Той ми дава пълното си доверие", каза Тръмп. Другите участници в срещата обаче не потвърдиха думите му.

Световните агенции описаха твърде напрегнатата атмосфера на срещата. Тръмп нарушил дипломатическия протокол и се обърнал на малко име към германската канцлерка Ангела Меркел: "Ангела, необходимо е да направиш нещо по въпроса (за увеличаването на разходите)." Американският президент е поискал незабавен ангажимент за вдигане на военните бюджети до 2% от БВП, както бе решено през 2014 г. на срещата в Уелс. Меркел обаче поставила срок до 2024 г. Германия в момента харчи 1.24% за военни нужди от БВП и ако достигне 2%, ще надмине военния бюджет на Русия. На срещата в Брюксел Тръмп дори настоявал за увеличаване на разходите до 4%, защото САЩ вече харчат 3.5% и смятат, че военното бреме се разпределя неравномерно между съюзниците. Освен към Меркел той отправил критики към испанския министър-председател Педро Санчес и белгийския премиер Шарл Мишел, че не изпълняват целта за отбранителните разходи.

Президентът Радев призна, че атмосферата в залата не е била „една от най-приятните“ и че в момента всички лидери са в „сконфузено състояние“, защото всеки мисли какво означава условието за тези 4% и доколко сериозен е бил президентът Тръмп. Той посочи, че НАТО е преминал през много предизвикателства и винаги съюзниците са успявали да се консолидират. „Надявам се да се намери решение и сега“, допълни президентът.

 

Искания

В заключителния документ от срещата се отделя голямо внимание на Русия, и то с доста твърд тон, въпреки че преди срещата Тръмп определяше Русия като конкурент, а не като враг. "Руските агресивни действия, включително заплахата за използване на сила за постигане на политически цели, са предизвикателство към алианса и подкопават евроатлантическата сигурност и базирания върху правила международен ред", пише в него. Изтъква се, че "НАТО не търси конфронтация с Русия", но се призовава Москва "да прекрати незаконната анексия на Крим", "да прекрати всякаква политическа, финансова и военна подкрепа за бойните групи и да спре военната си намеса в районите на Донецк и Луганск, да изтегли войските, оръжията и наемниците си от Украйна, да отмени признаването на независимостта на грузинските райони Абхазия и Южна Осетия, да изтегли войските си от Република Молдова". Освен това от нея се иска да признае отговорност за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания, както и за свалянето в Украйна на малайзийския пътнически самолет през 2014 г.

 

 

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и "Атака" искат да орежат парите на отсъстващите депутати
Французин поведе в надпреварата за европейски главен прокурор

22.02.2019

1071 6
Европейска анкета създаде джендър напрежение в училищата

Коментари

Vinkel

Муахахаха! Още малко и Боко че го степа...!

Нашенец

Че за какво? Радев иска повече пари за армията, а парите са в Боко и той няма да се напъва да обяснява защо ще дава повече пари, от които не Радев ще събира парсата.

 

Сократ-май

Добре де, против сме.

Ами тогава защо:

От друга страна, американският президент бил прав, защото всяка страна трябва да има принос в свят на растящи заплахи и да изгражда ефективни способности. “Това, което той прави, е добре и за нас като изграждане на отбранителни способности.

Eisblock
снимка на Eisblock

Исканията звучат като ултиматуми.

 

Какво ли ще им отговори тов. Шойгу?

Manrico
снимка на Manrico

България или мъжът на Деси?

Sine_metu

СЕГА, не искам да сипвам сол в раните и в къщата на обесените да говоря за въже, но скромно ще напомня, че днес се навършват 27 лета от приемането на действащата Конституция.

Амин

Butch
снимка на Butch

Не е тайна за никого, че качеството на живот в Европа и особено в Германия е по-добро от това в САЩ. В масовия случай. Сигурно причината за това е в по-малките разходи за военни цели в стария континент. Не ще да е някаква случайност.

Всеки да си прави сметката какво иска Тръмп. Той не иска вие да сте добре. Той иска той и неговите приятелчета от ВПК да са добре.

dissidentbg

За американците и лично за Тръмп е изгодно, когато говорят за финансов принос за НАТО, да смятат ЦЕЛОСТНИТЕ разходи на САЩ за военните. Но за САЩ не е само НАТО. Харчат из цял свят за своите военни.

НАТО публикува данни за приноса на всяка държава членка. Германия дава 14%, а САЩ 22%.

Лъч0
ако не срещнем тези 2% сега

 Личи си дългото време, прекарано в САЩ. Тук генералът мисли на английски и превежда глагола "meet" буквално като "срещнем". Правилно е "покрием" или нещо подобно.

НАТО е съюз на суверенни държави

Сбъркано е числото. Суверенната държава там е само една – САЩ. Останалите са ѝ васали.

 

Изобщо, усещам лека паника у политиците от Европейския полуостров на континента Евразия, предизвикана от камъка, който Тръмп хвърли в атлантическото блато. Очаквам пресушаването му (на блатото, не на океана!). Дано да го доживеем.

 

А, щях да забравя – за първи път от 28 г. България е против нещо, поискано от САЩ! Това е забележително! Нека българското "НЕ" да се чува по-често занапред!

Yantar

Както правилно казваше Живков: "Може да решава, който им пари! Като нямаш пари - какво ще решиш ти, бе? Ти немаш право да решаваш!" 

Нашенец

България е против САЩ само на думи и то в този превод и заглавие. Радев е за постигането на 2-та%, т.е. за повишаване на разходите. А приказките на Тръмп за 4% е като търгът на пазара- иска " за да получи повече от това, което е получил досега.

eric marsai
снимка на eric marsai

това, което си личи е тоталната ингнорантщина на някои.

за "дългото време" от два месеца някой "генерал" може да научи една-две псувни; да "мисли" на английски може само ако е на кило водка, тогава и на патагонски може да мисли. 

мисленето става само на роден език, доколкото изобщо език е замесен в мисленето. 

понеже официално приетият език в авиацията е английския (как са изпуснали руския?), някои слаби в мисленето креатури приемат, че летците знаят английски. това не е верно. там си служат със стандартни фрази, също както в компютърните езици.

нашия даскал по програмиране в института и той така "знаеше" английски. наричаше фортран (този руски програмен език) оператора "continue" : К-О-Н-Т-И-Н-У-Е, с френско ударение, на последното Е.

Sine_metu

Вт., 12/07/2018 - 21:06 (нов)

Лъч0

Изобщо, усещам лека паника у политиците от Европейския полуостров

Лека паника? Шегуваш се. Треска ги тресе.

Ex Oriente lux.

Преди трийсе години до управниците на великата източна империя дойдоха воплите кански на народа...

свидетел съм: отдолу пет милиарда тона нефт, под краката метър и половина чернозем, реки и климат като у нас, сиреч райски, а в магазините масло на буци, хляб и водка...

дошло е времето и западен управник да чуе воплите на  хората.

 

Нема как това да не притеснява брюкселските хранещи се гъсеници

Sine_metu

Вт., 12/07/2018 - 21:05 (нов)

Butch

Не е тайна за никого, че качеството на живот в Европа и особено Германия е по-добро от това в САЩ... какво иска Тръмп...Той иска той и неговите приятелчета от ВПК да са добре.

Мислата ти е твърде сложна за прост човек като мен.

 

Ех, къде е сега Туткалчев да ни обясни кое е първа предпоставка, кое втора и как да вържем силогизма така, че и Секст Емпирик да не го разопакова!

 

Но доколкото разбирам, според теб Тръмп си мисли:

наш'то простолюдие живее зле,

значи време е мойте приятелчета от ВПК да заживеят още по-добре

 

Sine_metu

Вт., 12/07/2018 - 20:37 (нов)

Eisblock

Исканията звучат като ултиматуми.

 

Какво ли ще им отговори тов. Шойгу?

Нищо.

Русия е цивилизована държава.

В нея за войната и мира говори само държавният глава.

 

Чисто военно, тов. Шойгу ще опита да мине метър, предполагам. Ще обяснява на тов. Путин, че армията им е години пред НАТО, но тов. Путин кротко ще му възрази, че във войната няма понятие като "достатъчно".

И пак ще зафърчат солдатите.

 

П.С. Не само те. Гледах какво правят с щаб на окръг. Баси. Генерал-полковник върти повече коремни от днешния български страшнина

Yantar

 "НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност" ?

 

НАТО е по-скоро  рекетьорски кръг - ако не се присъединиш и отчиташ (с 2-4% БВП) то се превръщаш в мишена за атака (за справка Сърбия). Въртят се едни пари - и не е случайно, че се упоменава за какво точно трябва да се дадат парите за "отбрана". Иначе НАТО е не е отбранителен съюз - единствения път, когато прословутия чл. 5 е бил задействан е когато шепа саудити и египтянин се взривиха с едни самолети в САЩ. Но вместо да се нападат СА или Египет се нападнаха... Афганистан и Ирак. След това НАТО нападна Либия, Сирия и т.н.  

dissidentbg

Българските управници сами си вкарват автогол, когато изчисляват разходите за военните. Трябва да ги изчисляват по същият начин, както се изчисляват в САЩ и редица други държави от НАТО. Направят ли го, ще се види, че България отделя над 2.5% от БВП за военните.

Нашенец

Приказките за ниските разходи за отбрана са за мат,риала. В бюджета на страната за 2018 година са заложени 1193 млн лева, а по план към м.мартза годината са 1205 млн лв. Пък в в документите на НАТО разходите за военни нужди са 2018  са 1640 млн, като в тази сума не влизат парите за пенсионно осигуряване /сигурно и здравното не влиза/.Демек, сумата е още по-голяма, само дето е разбита по разни статии на бюджета , за да не се вижда. Така че държавата заделя за овенни не 1,56% от него, а доста повече.

kasapina

За сравнение - замяната на словашките мигове с 14 парчета нови F16 ще бъде на скромната сума от 2,91 млрд долара. Словаците твърдят, че това било по-евтино от предложението на шведите. Предложението на руснаците за нови Миг 29 изобщо отказали да разлеждат, нищо, че сигурно е било поне 2 пъти по-евтино от това на САЩ. Здрава евроатлантическа смяна расте и крепне в Словакия ,която ще е добър пример и за родните евроатлантически еничари.

Словакия заменит МиГ-29 на F-16

kasapina

Пари за довършване на Белене и евтин ток за населението и фирмите от там нямаше, но за захранванетно на западния ВПК виждаме има. Пфу!

Диагностик

Не ми стана ясно:

Колко време е траела срещата Радев-Тръмп и какви въпроси са споделили? Какви съвети е получил Радев от новия си приятел? ?

Диагностик

"Ако имах връзка с Путин - аз не го познавам - срещал съм го два пъти, може би три пъти, два пъти и половина. Повечето от вас бяха там, срещнахме се на Г-20, ако можехме да развием връзка, която да е добра за Русия, за нас, за всички, това би било чудесно."
Това каза президентът на САЩ Доналд Тръмп на съвместната си пресконференция с премиера Тереза Мей в резиденцията ѝ в Чекърс. 
 

генек

България е потив, ама политиканите /поне по досегашната им дейност съдя!/ вече сигурно са приели...

------

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

Tiamatt

Тръмп е решил да се държи не като Метрополия, а заявява, че се чувства като един от равни. Окей, но с това натискане Германия да си подобри армията, дали пък няма да отгледа змия в пазвата? Визията за германското превъзходство може да се възроди. Германия вече си има една миниимперия - ЕС, и само французите засега и държат юздите, след като Арабо-британия реши да развива собствен/паралелен глобален проект.

Derekmat
снимка на Derekmat
sim4о

 

За същата тази германска армия в която имаше спор за въвеждане на ислямски свещенници - фелдмолла - ли иде реч?

 

Аллах Акбар - Бундесверът иде !

 

Тръмп си има негов план за тази армия.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×