Медия без
политическа реклама

Том Круз отличник в MI-6

"Мисията невъзможна: Разпад" е образцов екшън

снимка: Форум филм
Том Круз продължава да предизвиква гравитацията.

MI-6 се споменава мимоходом и играе периферна роля в "Мисията невъзможна: Разпад", а Джеймс Бонд е само далечно вдъхновение за холивудската екшън поредица. Но абревиатурата на британските тайни служби е всъщност и разговорно съкращение на заглавието на филма - Mission Impossible 6. Поредицата, започнала в средата на 90-те с Том Круз в главната роля и продължаваща с успех под режисурата на имена като Брайън де Палма, Джон Ву, Джей Джей Ейбрамс и носителя на анимационен "Оскар" Брад Бърд, стигна вече до шестия си епизод. 

Когато тя стартира, Круз е още млад, а Кристофър Маккуори е само сценарист на нискобюджетния хит "Обичайните заподозрени". Но именно той е човекът, който двайсет години по-късно ще режисира пета и шеста част, надминавайки именитите си предшественици. "Мисията невъзможна" е онзи абсурдно успешен франчайз, в който всяко продължение е по-добро от предишното, а оригиналът - отдавна изостанал назад в прахта. 

"Мисията невъзможна 6" е образцов екшън, безупречен летен хит - лишен от оригиналност, но и от всякакви излишества. Изпипан до последното кабарче, той е стегнат и мускулест като 56-годишния си джобен герой. Сциентолозите сигурно са направили някаква шашма, защото годините изобщо не му личат. Круз продължава да изпълнява голяма част от каскадите си сам, препускайки пеша, на мотоциклет, вeртолет или микробус (със същия успех можеха да му дадат и ракета), целеустремен и напълно отдаден на ролята на агент Итън Хънт. В YouTube можете да видите дори как си чупи глезена, докато скача от покрив на покрив в Лондон - инцидентът предизвика временно прекъсване на снимките за "Разпад". Подобно себеотрицание, даже и да е добре подплатено финансово, е рядкост в съвременното кино. То придава на филма правдоподобност, каквато на пръв поглед не бихме могли да очакваме предвид подигравките на сценария с физиологията и гравитацията - вече 22 години Хънт виси я на отвесен скален ръб над пропаст, я на фасадата на стъклен небостъргач в пустинята, я на корпуса на излитащ реактивен самолет. 

В епохата на комиксовите супергерои подобни изстъпления не са нещо особено, но "Мисията невъзможна" със своя реализъм е очарователно анахроничен. Сюжетът е крайно банален - лошите искат да взривят света с атомна бомба, а добрите ще спрат часовниковия механизъм в последната секунда - но това не е драма в три действия, а летен екшън. И като такъв той изпълнява всичките си задачи. Изключително темпо на действието, прилягаща музика, неуморен монтаж и нито един актьор, който се мотаe без работа по екрана. В шеста част на Круз партнират стари познайници - Винг Реймс, Саймън Пег, Алек Болдуин, Ребека Фъргюсън, и "новаците" Ванеса Кърби и Хенри Кавил. Същият Кавил, непоносимо дървен като Супермен във филмите на DC, тук внася два-три нюанса и закачлив мустак, изигравайки антагонист на Хънт не без доза хомоеротична химия. Както казваше Тарантино в един стар филм, "Топ Гън" не е филм за пилоти, а за борбата между хетеро- и хомосексуалното!"

Има слухове, че MI-6 ще е последната мисия на голям екран. Вижте я на най-големия възможен и затегнете коланите, защото по-як екшън няма да има това лято.