Медия без
политическа реклама

До края на годината София внася 102 автобуса на ток и газ

Линиите към Витоша обаче ще продължат да миришат на дизел

Илияна Кирилова
От началото на месеца общината тества хибриден автобус на фирма "Соларис" по линията 10-ТМ. От "Московска" 33 искат да закупят 20 хибрида до края на годината.

До края на годината в София трябва да пристигнат 102 чисто нови автобуса. 20 от тях ще се движат с ток, а останалите с газ. Досега София е тествала 6 различни електробуса. В момента тече процедура за доставка на 60 автобуса, като изпълнителят й трябва да бъде избран до края на лятото. Зам.-кметът Евгени Крусев уверява, че тези превозни средства ще бъдат пуснати на мястото на най-остарелите превозни средства на градския транспорт в момента. Така средната възраст на столичния автопарк ще стане около шест години, което според Крусев е едно от най-добрите нива в Европа.

До края на годината Столичната община очаква и доставка на 10 автобуса втора ръка, които да заместят близо 20-годишните автобуси по линиите 63 и 66, отиващи до Витоша. За целта до края на юли общината ще обяви обществена поръчка. От там обясниха пред в. "Сега", че в заданието й ще бъде заложено изискване возилата да са произведени след 2010 г. и да отговарят най-малко на екологичен стандарт Евро 5. Те ще бъдат дизелови, каквито са и сегашните, но по-комфортни от сегашните. "Избрали сме да бъдат дизелови, тъй като преценихме с експертите на Столичния автотранспорт, че коефициентът на полезно действие за дизеловите автобуси е по-добър при стръмни наклони и склонове, каквито се преодоляват по маршрутите на тези линии. Това е и причината да се търсят и автобуси с ръчна скоростна кутия, така че водачът да може да има по-голям контрол върху превозното средство основно при спускане", обясни Крусев.