facebook
twitter

България

Протестиращи: Парите на БНР отиват за наблюдение и подслушване

880
Илияна Кирилова
Протестиращите опънаха транспарант на оградата на БНР. С него те се опитаха да привлекат вниманието на чуждестранните политици по време на европредседателството.

Около 40 души от музикалните състави на БНР, технически служители и членове на "Подкрепа" излязоха на протест в сряда с искане за увеличаване на възнагражденията им и прозрачност на управлението на радиото. 

Те разпространиха писмо, с което обвиниха генералния директор на БНР Александър Велев  в липса на прозрачност и ясни критерии при разпределението на бюджета на БНР, изключително ниското заплащане на труда на по-голямата част от работещите, авторитарно управление и липса на диалог между ръководството и работещите, липса на ясна визия за развитието на БНР.

Председателят на радиосдружение "Подкрепа" Дарина Григорова показа документ от обществена поръчка за охрана на радиото. "След като БНР започна да плаща на МВР за охрана, първоначално разходите бяха 500 000 лв. Само за година те се увеличават до 760 000 лв. Камери за наблюдение са монтирани на всеки етаж. Имам чувствам, че се намирам в секретен обект, а не в национална обществена медия. Това са страшно много средства, вложени в наблюдение, подслушване и т. нар. охрана. Парите на радиото отиват там и затова няма средства за увеличаване на възнагражденията", коментира тя. Протестиращите обвиниха директора, че назначава преди всичко служители извън новинарския процес. "Не се назначават нови журналисти, тонрежисьори и хора в звената, които отговарят за продукцията. Назначават се служители в пиар отдела, към кабинета на генералния директор и т. н. Набъбва администрацията, а в другите звена липсват хора", посочи Григорова.

"Сега" потърси ръководството на БНР за коментар. Шефът на  отдел "Комуникация" Десислава Паунска отговори, че въпросът ще бъде разгледан от правната дирекция на радиото.  От БНР съобщиха, че за петък е насрочена среща между генералния директор и синдикалните организации.  

 

СОВАЛКА

Протестиращите поясниха, че други синдикати в радиото - СБЖ и КНСБ, са подкрепили текста, но в деня преди протеста са отказали да го подпишат и да призоват хората си да излязат пред радиото. "Хората бяха сплашени", коментира Григорова. 

Все още няма коментари

Още

Специализираният съд обяснява работата си с призиви до гражданите

18.04.2019

769 20
Съдът отмени гаранцията на Лютви Местан за катастрофата

18.04.2019

806 20
Кметът на Добрич отрече, че е от СДС

18.04.2019

3560 33

Влез или се регистрирай за да коментираш

×