Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Склонност към обобщения

24 Юли 2018

"Умря от мъка и от прекомерна склонност към обобщаване." Цитатът е от "Москва - Петушки" на Венедикт Ерофеев - книга и автор, които имаха култов статут, ама се позабравиха. Всяко нещо с времето си, а ние се хващаме за склонността към обобщения, която е присъща и на вестникарите. Освен да преписват един от друг и да отразяват велики текущи събития, журналистите имат за задача също да осмислят ставащото, да го разкажат с думи прости и да изведат поука - обобщение. 

"24 часа" представя доклад на КАТ, пълен с обобщения и поуки, които вестникът дообобщава: "Българинът шофира бързо и небрежно, най-рисково в петък между 17 и 18 ч." На тези данни би им отивали да се съобщят с анонс: "Група учени от КАТ установиха...". Друго приятно обобщение: "Когато няма други участници в движението, българският шофьор се блъска в дърво или се преобръща в канавката". 

Обръщаме се към останалите участници в течението на периодичния печат. 

"Телеграф" също е стигнал до обобщение, което сумира многогодишен опит: "Прокопиев лъже повече и от Костов", съобщава изданието на 1-а стр., но информацията в това послание не е много. С това вестникът всичко на всичко разкрива истината, че и Костов, и Прокопиев са врагове на издателя Пеевски.

Изтъркулваме си мисълта към "Дума", където едно заглавие извика у прелитащия спомени и напор за обобщения. "Ще има масова подмяна на касовите апарати", информира вестникът. А прелитащият - също като "Телеграф" и "Монитор", си спомни за славните години на Иван Костов, когато за пръв път бе въведено изискване за касови апарати за почти всички видове търговия. Тази мярка Костов приложи, защото по него време данъци избягваха да плащат дори най-големите идеалисти. Мярката си е мярка, но и апаратите са реални предмети, които някой внесе и продаде в големи количества. Сега упражнението се прави отново (за n-ти път), за да стане отчетността и събираемостта още по-голяма - и пак някой ще понесе на гръб тежкия чувал с парите за въвеждане на мярката...