Медия без
политическа реклама

Скандал с фалшиви ваксини пламна в Китай

Препарати срещу бяс и дифтерия, тетанус и коклюш е установено, че не отговарят на изискванията

24 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Китайски полицаи проверяват партиди произведени ваксини, след като премиерът Ли Къцян нареди пълно разследване.

Скандал с фалшиви ваксини срещу бяс и дифтерия, тетанус и коклюш разтърси Китай, предаде Би Би Си. Китайската служба за храните и лекарствата съобщи, че е спряла производството на ваксини срещу бяс, произвеждани от фирмата "Чанчън Байотекнолоджи", след като при инспекция е установено, че са фалшифицирани данни, свързани с производството на препарата. Засега няма доказателства, че ваксината е довела до увреждания, но разкритията предизвикаха сериозна паника в страната. Ваксината е поставяна и на малки деца. Китайският премиер Ли Къцян лично се зае със случая и призова за "тежки санкции" и "нулева толерантност" към фирмата, чиито акции се сринаха с над 10% за часове. Ли подчерта, че компанията е "преминала моралната линия". "Решително ще прекратим незаконните и престъпни действия, които застрашават живота на хората; решително ще накажем нарушителите в съответствие със закона и строго критикуваме пропуските при задължителния надзор", заяви той в изявление, публикувано на правителствения сайт. От Китайската служба за храните и лекарствата заявиха, че ваксините срещу бяс са били изтеглени от пазара и срещу компанията производител вече е започнало разследване. 

В същото време властите в провинция Цзилин обявиха, че партида с ваксини от 2017 г. за дифтерия, тетанус и коклюш на същата компания не са отговаряли на установените изисквания. Според държавната медия CGTN над 250 хил. дози от нея вече са били продадени на здравни центрове в източната част на Китай. Производството на тази ваксина се финансира от държавата и тя е предназначена основно за деца. Фирмата ще трябва да плати глоба от 3.4 млн. юана (510 хил. долара). Не е ясно колко деца са ваксинирани с проблемния препарат, но няма съобщения за заболели, след като са били инжектирани. От компанията производител се извиниха и заявиха, че са "виновни и притеснени".

ЗАПЛАХИ

Сърдечносъдовите и онкологичните заболявания, както и СПИН, ще бъдат главните причини за смъртността на населението през XXI век, съобщи РИА „Новости“, като цитира данни на Световната здравна организация. Според експертите ежегодно от неинфекциозни заболявания в света умират 41 млн. души, което представлява 71% от общата смъртност. Най-голям е делът на сърдечносъдовите заболявания — 17.9 млн. смъртни случаи. Според СЗО ракът е втората причина за смъртността в света. През 2015 година от онкологични заболявания са починали 8.8 млн. души, т.е. всеки шести смъртен случай. СПИН също остава основна причина за смъртността в световен мащаб, като към 2016 г. 36.7 млн. души са били заразени.