Медия без
политическа реклама

Сакскобургготски окончателно загуби и 1414 дка край "Врана"

Той трябва да плати 160 хил. лв. разноски по делото

БГНЕС
Процесът за собствеността на двореца "Врана" още е висящ. Стопанството му беше спечелено от държавата.

1414 дка край двореца "Врана" са собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски и сестра му. Това следва от решението на Върховния касационен съд, който отказа да се занимава с жалбата на наследниците на българските царе срещу актовете на долните инстанции, с които имотът беше признат за държавен. Тримата върховни съдии - Камелия Маринова, Веселка Марева и Красимир Влахов, осъждат Сакскобургготски да плати и 160 хил. лв. разноски, съобщи "Капитал".

През март Софийският апелативен съд потвърди решението на градския от януари 2016 г., с което бяха отхвърлени исковете на Сакскобургготски и сестра му срещу държавата да получат 11 имота с различна площ в землището на софийското село Лозен.

В исковата си молба те твърдяха, че са собственици по наследство на имение с площ от 2650 дка, ливада с площ от 5 дка, градина с площ от половин декар и градина с площ от 1.2 дка. Собствеността била отнета по силата на Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе от 1946 г., а после възстановена по силата на Решение на Конституционния съд от юни 1998 г.

Със заповед на столичния кмет Стефан Софиянски през 2001 г. от актовите книги на общината са отписани дворецът "Врана" и паркът около него с площ от 800 000 кв. м. Те са предадени във владение на Сакскобургготски и сестра му. Останалата част от отчуждения им имот - въпросните 1414 дка от стопанството, остава във владението на държавата. Съдът обаче приема, че имотът е придобит от интендантството, което е държавна институция, т. е. стопанството е държавно.

Апелативният съд приема, че през 1946 г., когато имението "Врана" е било отнето от Сакскобургготски, майка му и сестра му, те всъщност не са били собственици.

Процесът за самия дворец "Врана" все още е на първа инстанция. До момента държавата е спечелила окончателно делата за имението "Кричим", хижите "Ситняково" и "Саръгьол". Още не са приключили съдебните спорове за двореца "Царска Бистрица" и 16 000 дка рилски гори.