Медия без
политическа реклама

Руски тролове насаждали омраза срещу мюсюлманите в Белгия и Холандия

17 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Стотици хора се стекоха да почетат през март 2017 г. пред Борсата в белгийската столица паметта на 31-та жертви на атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г. На плаката пише "Ислямът е мир".

Руски тролове насаждали омраза  в "Туитър" срещу мюсюлманите и исляма в Белгия и Холандия, съобщиха nltimes и други холандски медии. Журналистическо разследване показва, че мненията са залели социалните мрежи след атентатите на "Ислямска държава" в Белгия през 2016 г. Изразяваните от руските тролове мнения са били на холандски и фламандски език, с еднакъв текст и еднакви правописни грешки. Потребителите, чиито мнения се възприемат като руска пропаганда, са били свързани с т. нар. "фабрика за тролове на Кремъл" - Агенцията за интернет изследвания (IRA).

В Холандия туитовете са съдържали твърдения, че местната култура е застрашена от исляма и са изразявали подкрепа за крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс. През 2017 г. тази партия зае второ място в изборите и се превърна в най-голямата опозиционна холандска политическа сила. Миналата година министърката на вътрешните работи на Холандия Кайса Олонгрен обвини Русия, че се опитва да повлияе политическия и обществен живот в Холандия, но бе атакувана, че не привежда никакви доказателства.