Медия без
политическа реклама

Парното в София вече дължи 100 милиона лева на "Булгаргаз"

Това можело да затрудни плащанията на обществения доставчик към "Газпром"

Снимка: БГНЕС
Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов допусна проблеми с плащанията на фирмата към "Газпром", но не уточни дали това би се отразило на доставките.

Просрочените задължения на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" са нараснали до 100 милиона лева, като само натрупаните от септември миналата година до юли на настоящата са близо 52 милиона лева, обяви изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов. Други 27 милиона лева дължат и топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца. "Това може да затрудни плащанията на „Булгаргаз“ към доставчика й "Газпром", допусна Павлов.

Той изтъкна, че столичното парно трябва да плаща своите просрочия. Очакваме до края на юли да заплати 40 милиона лева, а останалата част до 52 милиона лева, натрупани през есенно-зимния сезон, трябва да бъдат заплатени до края на август", обясни шефът на "Булгаргаз" пред БНР вчера. В противен случай газовото дружество ще предприеме действия по принудително събиране на вземанията. "Посланието е ясно - трябва да се плаща", категоричен бе той. Павлов коментира, че "Топлофикация-София" е била предупреждавана многократно, че трябва да си плати доставката на гориво.

"Топлофикационните дружества формират близо 40% от приходите на "Булгаргаз", което оказва съществено влияние върху финансовата стабилност на обществения доставчик и върху гарантирането на газовите доставки за страната. През годините задълженията им са разклащали финансовата стабилност на "Булгаргаз". Към началото на 2015 година те бяха достигнали близо 380 милиона лева. Към днешна дата са в размер на 127 милиона лева", поясни Николай Павлов.

 

ФИНАНСИ

Въпреки загубата си от 34.8 млн. лв. парното в София е едно от осемте топлофикационни дружества, което завърши 2017 г. с добра обща ликвидност и е в състояние със собствени средства да обслужва текущите си задължения. Останалите седем са фирмите в Бургас, Велико Търново, Русе, Перник, Сливен и др., показва доклад на енергийния регулатор. Останалите шест топлофикационни дружества обаче - в Пловдив, Враца, Варна, Разград, Плевен, Габрово, не са в състояние да се справят с това. От тях с най-голяма загуба излиза парното в града под тепетата - "ЕВН България Топлофикация" е регистрирало загуба от 36.7 млн. лв. през 2017 г., показва още докладът.