facebook
twitter

Наблюдател

Прокуратурата търпи провал след провал, но да не губи надежда - ще й плащаме

На хартия 97% от обвиняемите са осъдени, нищо че в съдебната зала нещата не стоят така
1711
ПРБ
Всички важни дела на прокуратурата се оказват въздух под налягане.

Ако човек се заеме да чете годишния доклад на прокуратурата (ода на юридическата мисъл), ще попадне на следната констатация: "Остава трайно висок делът на осъдените и санкционираните лица с влязъл в сила акт спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт (осъдени, санкционирани и оправдани). За последните три отчетни години този дял е над 97%." Иначе казано - държавното обвинение се хвали, че се справя блестящо в огромния брой случаи. А когато се погледне статистиката само за една-две седмици, излиза съвсем друго.

Година и половина разследване и още две и половина съдебно дело, а накрая нищо. Такъв е резултатът от процеса за взрива в Горни Лом. Делото е пълно разочарование - при 15 жертви не се намери виновен. Естествено, всичко това се пише на сметката на прокуратурата. Няма и как да бъде другояче. През последните няколко години държавното обвинение неведнъж

 

убеждаваше обществото, че виновници са именно обвиняемите -

 

бившият собственик на взривилия се завод "Миджур" Валери Митков, както и още трима бивши - директорът на КОС в МВР Божидар Василев, служителката по безопасност на труда Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова - директор на специализирана дирекция в икономическото министерство.   

От прокуратурата твърдяха, че са проверили абсолютно всички възможни версии и единствената реалистична изглежда онази, посочена в обвинителния акт - че са допуснати множество нарушения по вина на обвиняемите. Бившият шеф на Националната следствена служба Евгени Диков дори провери версиите за обстрелване на завода от въздуха: "Работихме и по тази версия, но към настоящия момент няма никакви индикации, че взривът е причинен умишлено. Получихме информация от Ръководството на въздушното движение. В същия момент над завода е преминал самолет на турските авиолинии от Истанбул за Мюнхен на височина над 10 хил. метра и е невъзможно оттам да бъде обстрелван заводът. Проучихме в агенцията за борба с градушките за отклонила се ракета. Няма такова нещо."

Все пак обаче прясно оправданият по обвиненията в причиняване на смърт на 15 души Митков твърди именно това - че експлозията е станала заради външна намеса. Версията виси във въздуха, но пък това няма значение, важен е изходът от делото. Той е отрицателен за държавното обвинение, което го превръща в

 

поредния от безкрайната върволица провали.

 

Мотивите на съда още не са ясни, а прокуратурата се закани да обжалва и дори обяви, че очаква различен изход на втора инстанция. Такива прогнози сме чували много пъти и те са били опровергавани. Но все пак не бива да се забравят изводите в експертизите по делото - за примитивните условия на труд, за разбиването на противопехотни мини с чукове, за необучените работници, за нарушенията при съхранение на боеприпаси. Те ярко контрастират с изхода от делото, сочещ едва ли не, че загиналите работници сами са си виновни, след като началниците им са оправдани. Единственият близък на загинал, който упорито продължава да говори за случая - Димитър Михайлов, баща на Михаил - заяви следното: "Естеството на обвинителния акт не предвещаваше нищо по-добро, въпреки че бяха назначени голям брой експертизи. Трябваше да се търси проблемът с вноса на тези мини". В същото време мините продължават да стоят необезвредени в Горни Лом и никой нищо не прави по въпроса.

Това дело бе само един от провалите на прокуратурата, регистрирани само за седмица. В един и същи ден на държавното обвинение му се наложи да чуе оправдателна присъда по делото срещу бившия здравен министър Илко Семерджиев и да отчете върнатото дело срещу ексшефа на НДК Мирослав Боршош. И двата случая бяха достатъчно шумни, за да отекнат силно. Боршош се оказа под прицела на прокуратурата, след като

 

месеци наред властта си затваряше очите

 

покрай подготовката на европредседателството - как се ремонтираше НДК, какви пари се харчеха и други подробности. Стигна се дори до открит конфликт между Боршош и ресорния министър Лиляна Павлова, оставки и други властови драми. В крайна сметка държавното обвинение изведнъж прогледна и набързо обвини Боршош в неправомерно харчене на бюджетни средства и безстопанственост. И уж делото се разследваше, уж всичко беше ОК.

Но изведнъж нещата рязко се промениха още на първото съдебно заседание. Съдия Стефан Милев реши, че обвинителният акт е неясен и прокуратурата трябва да го поправя. Той отхвърли голяма част от критиките на адвокатите на Боршош, но даде да се разбере, че и сам е открил множество пропуски в работата на прокуратурата. Едно от тях например е, че не са посочени поотделно случаите, в които разпореждането с държавни пари е било неправомерно. В противен случай се нарушавало правото на защита на обвиняемия. Друг проблем на прокурорската теза са множеството неясноти. Съдията посочи, че на едно място в обвинителния акт се твърди, че бюджетната субсидия за НДК е била преведена по сметка в една банка, а след няколко страници се твърди, че преводите са правени от сметка в друга банка. Отделно от това при част от сделките не е посочено кога са настъпили щетите за държавата. Затова делото бе върнато на прокуратурата. За това решение

 

разследващите не бяха сигурни дори дали ще обжалват

 

Може да решат просто да поправят обвинителния си акт.

От прокуратурата обаче уверено заявиха, че ще обжалват оправдателната присъда на бившия здравен министър Илко Семерджиев. Той бе обвинен, че е оказвал натиск и е заплашвал своя подчинена - шефката на агенцията по лекарствата Асена Стоименова - да назначи за свой заместник посочен от него човек. Заплашвал я с уволнение и "други работи". Семерджиев бе оправдан напълно в същия ден, в който бе върнато делото срещу Боршош. 

Дни преди това заради недоказаност на обвинението Софийският градски съд оправда и депутата от БСП Светла Бъчварова за неизгодна сделка между Селскостопанската академия и „Литекс Комерс” АД и от това е произлязла вреда в размер на 1 326 671.36 лв. за вуза. Оправдан беше и бившият кмет на Трън Станислав Николов, тъй като прокуратурата не успя да опровергае твърдението на адвокатите, че 6-годишното дете се е ударило само в джипа му пред училището си и под знака "Внимание! Деца!".

Това са фактите за по-малко от месец, но прокурорите не бива да губят надежда - данъкоплатците ще продължат да им плащат щедро заплатите и никой няма да им търси сметка дали са си заработили парите. Пък и всички знаем, че е важно какво пише в докладите, а не в медиите. 

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо ГЕРБ изведнъж се загрижи да не фалират болници

21.02.2019

Янина Здравкова

1955 6
Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС

21.02.2019

Аделина Марини

2722 43
Офроуд на две колела из недостъпна София

21.02.2019

Искра Ценкова

792 1

Коментари

FuFighter

Докато прокуратурата е пуделчето н властта - лае само срещу когото посочат, ще става така. Гледал съм разните му там американски филми, дето прокурорът преценя, че няма да може да изкара осъдителна присъда, поради което отказва да повдига обвинение. Защото ако не изкара осъдителна присъда - това ще се отрази върху имиджа му. Къде ги такива прокурори из нашите ширини? Личен опит - прокурор заяви лично пред мен и адвоката ми, че зная, че повдига обвинение, съшито с бели конци, но "отгоре" я натискат. Е, хайде да си кажем честно - ако няма натиск отгоре, ще поддържат ли безумни обвинения?!

Добре би било, когато обвинителния акт рухне в съда, обезщетението да се поема от прокурора повдигнал и поддържал обвинението. Ако трябва и професионален фонд "грешка" да си направят - със система "бонус-малус": Който има повече паднали актове, той плаща по-висок вноска.

Авторът е пропуснал още един случй през седмицата - оправданият бивш шеф на БОП - РДВР Стара Загора. Сещате се как шумно беше отстранен, уволнен, съден... и сега какво?! И колко такива случаи има?

ЧИЧКО СИМИТЛИ

„На пресконференция в столицата еврокомисарката по правосъдието Вера Юрова: „Всеки път, когато се срещна с г-н Цацаров, оставам с впечатление, че всичко в България е наред. След това виждам фактите, цифрите и резултатите и в мен се появяват съмнения относно това дали всичко е наистина прекрасно.“

генек

Бре... Работният ден е наполовина, а още ни един професионалист не е дошъл да ни обяснява как нищо не разбираме...

Или са заети с друга задача... Авторът, оглеждай се...???

--------

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

tub

Не се безпокой...те до толкова са обръгнали, че вече им е през оная...

За какво да се пънат...нали сме казали, че ще им плащаме, каквото ида стане.

Е...

Непримирим

Българската прокуратура на вид е "кьорфишек прокуратура", а по своята същност е "ятак" на "привелигированата" престъпност от комунистически тип.

Proculus
снимка на Proculus

Експерте, на теб няма какво да ти се обяснява, защото всичко разбираш и знаеш. Още малко експертиза и ще те поканят от МОН на някой дребен чиновнически пост. Мненията ти, обаче, изглеждат доста еднотипни и запълнени със съдържателни глупости. Иначе, статията е не особено добре измислена манипулацийка. Позовава се на общо три дела, от които две не са приключили в съдебна фаза, т.е. не се знае какъв ще е крайният резултат по тях, както и на едно върнато от съда дело. Т.е., от процесуалната битност на общо три внесени в съда дела се правят изводи за цялостната дейност, свързана с вкарани в съда хиляди дела за година, но не се сочи статистика. За сметка на това се твърди, че официалната статистика на прокуратурата не е точна. Гениално и в пълно съответствие с правилата на формалната логика. Другарят Димитров се е справил за пореден път превъзходно. Дори експертно натовареният от форума го е харесал.

FataMorgana
снимка на FataMorgana

???

генек

Колега,

маса вода - и нищо съществено. Освен постоянното ти - "Вие нищо не разбирате, аз съм спецът". Е, досега доказваш само едно - много приказки, кухо съдържание.

И още нещо. Извинявам се, че те засягам, но принадлежността ти към цац... някои службички, не те прави обективен...

Що се отнася до търпението ти да изчакаш, та да закриеш обсъждането - аплаузи. По учебник действаш. Не някой юридически учебник, а професионалния ти...

---------

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

Proculus
снимка на Proculus

Отново пустословие, не че съм очаквал друго от теб. По всяка тема, свързана с институции, прилагане на закона и др. подобни, постваш глупост след глупост, като се опитваш да предизвикваш форумците, които редовно, но незабелязано от сибил, клеветиш и обиждаш, и ги наричаш пиарите на цацаратурата, скандинавски прокурори и всякакви други безсмислени епитети. Нямаш нито едно изказване по същество и така си от месеци насам. Хайде изкажи се по текста на Димитров, посочи статистика, анализирай написаното от него. Можеш ли? Да сипеш възклицания, клевети и обиди по адрес на други форумци с различно от твоето мнение е много лесно, дори дребен чиновник може да го постигне. Същността ти се изплъзва, обаче. Още чакам да докажеш твърденията си, за това, че форумците които обиждаш многократно са на работа тук, платени са и т.н. безсмислици, които си родил. Когато разпространяваш клевети, се превръщаш в клеветник. Моята принадлежност не ти е съвсем ясна. Как мислиш, дали твоята е ясна на мен и дали ме вълнува? Отговорът на последния подвъпрос е "не", поради което и не се занимавам с личността ти извън напъните ти във форума да очерниш други форумци. 

FataMorgana
снимка на FataMorgana

Статийката е мнооого плоска манипулация  и мнооого под нивото на автора...А клишетата на генек, в които няма и един аргумент по същество, не си заслужават хабенето на клавиатурата - отдавна се изтъркаха ?

генек

Колега,

уаважавам вашия стремеж да работите професионално тук, където ние се забавляваме. Та даже да включите втория ник - създаващ илюзия за масова подкрепа. Има и други професии, трудещи се за чужда забава...

Напомням ви - аз казах, че празнословите. Нищо съществено срещу статията не казвате. Обвинявате и автора, и мен в непознаване на нещата. За мен е лесно - гражданите не можем да имаме сведения за работата на някои затворени служби. И можем само да обсъждаме материалите на журналистите, допускани понякога до малка част от реалността.

Дразни ви несъгласието с тезата ви, че все хорошо, прекрсаная маркиза... Ами така се вижда отстрани. Да ми споменете някой успех на прокуратурата? Виждам само, че какви ли не хора искат и получават компенсации заради изгубени дела на прокуратурата срещу им. Тоест - може ли да говорим за успехи в обвинението? Или - да сме конкретни и неприятни за службашите - некадърници довеждат нещата до плащане на обезщетения. Плащане с пари, които можеше да отидат за просвета, здравеопазване, социални грижи...

Вие и алтер егото ви ме атакувате директно. Личностно! Ни дума за успехите на босовете ви. Разбирам - няма отде да ги вземете. Но в материала горе има достатъчно. И, като включите масовите провали на прокуратурата - очертаващи се /като фарса "Иванчева"/, реализирани /"Орион"/, мръсни манипулации /Московски/...

Разбирам ви - нервите избиват...

Хапчетата... И професионално отношение - не е конкретно ваша вината за недоверието в прокуратурата. Пробвате... Ама - базата е гнила, базата...

Опитайте се да помислите, преди да изливате високомерие, кална вода и неумност, а? Пробвайте веднъж - не е трудно.

---------

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

Proculus
снимка на Proculus

Колега, от месеци демонстрираш едно и също неразбиране на проблема в "общуването ни". Изобщо не ме засягат мненията ти или мненията на който и да било друг форумец, които са с критична насоченост към който и да било обществен проблем, вкл. такъв, свързан с функционирането на една или друга институция. Адмирирам всяко добре информирано и подплатено със знания мнение и тъй като това е един от малкото форуми в БГ, в който такива мнения има, влизах с удоволствие да чета. Неприятното е, особено от месец март насам, когато под тема за неизбежна отбрана по смисъла на НК и случай с убийство на крадец, ти започна да квалифицираш, а след това под всяка статия, под която очакваше определено участие, вкл. мое, да използваш епитети и да провокираш. Вчера напр. колегата СвСофия /моля да ме извини, че я намесвам/постна много по - остро от твоите мнения по отношение на прокуратурата. Защо с нея не се случиха словесните престрелки, които се случват с теб? Сигурно дамата изрази честно мнението си, поне аз така го приемам, без да се опитва да обижда и провокира други форумци. На теб това ти убягва. А иначе, по статията и манипулацията на Димитров, посочил съм кое не е наред. Ще повторя, в съда за миналата година са вкарани хиляди дела. По тях са осъдени и изтърпяват наказание хиляди извършители на престъпления, общо 97% от внесените в съда. Димитров посочва три конкретни дела, които не са приключили и претендира, че това е генерална тенденция, което просто не е вярно. Тезата му щеше да е далеч по смислена, ако примерите му бяха по - адекватни и ако беше извадил пред скоби делата със значим обществен интерес, както и да направи опит да анализира къде /в кои прокуратури и съдилища/ се провалят тези дела. Информацията не е скрита, генек, публична е и никой не те ограничава да се осведомиш, за да прецениш обективността на авторовата теза, преди да "застреляш" прокуратурата, МВР, съда или някоя друга институция. Твоя работа е дали ще го правиш или ще се ограничиш само до инфото от конкретния текст, което е и целта на автора. За финал, тъй като напрежението между мен и теб е изкуствено, извън темите, по които умишлено ме провокираш, аз споделям голяма част от мненията ти и уважавам същите, ти предлагам да преустановим формата на изострена комуникация, която практикуваме от месец март насам. На мен не ми е приятно да се държим по този начин. Ако не си съгласен, просто игнорирай мненията ми, аз твои също няма да коментирам. 

генек

Забравих...

Отговор не искам. Макар по уебника ви да е необходимо вие да завършите дискусията. Та да създадете лъжовното впечатление за победа на здравите и биещи сили...

Хубав ден!

-------

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

Proculus
снимка на Proculus

Не знам какво пише в "моя" учебник за победата, но ето какво пише любим автор за нея: "Едничкото, което едно бойно поле показва на човека, са неговите лични безумия и отчаяния, а победата си остава само една заблуда за философите и глупците".

Аз философ не съм, надявам се и глупец да не съм. Ако и при теб е така, повтарям апела си от по - горе, втори път и мадама не съм молил. 

генек

Философ не си. За друго нямам аргументи...

И пак прочети в учебника - не си създавай врагове, опитвай се да печелиш съмишленици. Не става с високомерие, надутост, служебна грубиянщина, зъбене вместо усмивка. Просто трябва да се излезе от типичната прокурорска поза. Защо малцина тук ти вярват? Защото тръгна като в прокуроски кабинет - убеденост в силата на табелката на вратата, презрение към другите, нежелание да аргументираш, мерак всяка твоя дума да се приема като аксиома...

И убедеността, че който не е с теб, е против теб. Както и - "Онзи навън е подозреваем, щом си при прокурора - вече си осъден"...

--------

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

Proculus
снимка на Proculus

Явно озъбената паст е същността ти, Дерзай на тоя фронт!

генек

Събота е, отивам да си почивам. А, да - и сигурно ще се видя с един прокурор. От вашите висшите. Но по наши си работи...

Очаквам функцията игнор...

----

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

FataMorgana
снимка на FataMorgana

Туй с "висшите" е друга работа да си хортуваш, явно...Да ударите по един, два, три ишиаса, та да полеете, че сте последен в темата...

генек

Сибил,

извинявам се! Не биваше да влизам в тона и манталитета на госпожа прокуроршата...

Кога ще има "игнор"? С хигиенна цел...

-------

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

Влез или се регистрирай за да коментираш

×