Медия без
политическа реклама

Прокуратурата най-накрая реши да издирва Брендо

От месеци името му е на сайта на Интерпол, но мярката му до последно беше подписка

24 Юли 2018КИРИЛ ДИМОВ
Архив СЕГА
Банев получи в България лукса да се разхожда на свобода, въпреки че две държави искаха ареста му. През това време дори написа книга.

След като от поне година Евелин Банев-Брендо се издирва с червена бюлетина от Интерпол по искане на Румъния, вече и България реши да го търси. Близо 3 месеца след като Банев бе окончателно осъден на 6 г. затвор, Софийската градска прокуратура издаде европейска заповед за ареста му. Държавното обвинение напомня, че Банев е признат за виновен за това, че от 17 октомври 2002 до 30 май 2005 г. в България, Великобритания, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия е прал пари от наркотици.

Присъдата му е в сила от 26 април. Прокуратурата твърди, че незабавно е разпоредила задържане на осъдения. Спрямо него е била наложена и забрана за напускане пределите на страната. След като е установено, че той не пребивава на известните адреси и местонахождението му в страната е неизвестно, е обявен за местно, общодържавно и международно издирване. Сега от него няма и следа, което за пореден път показва, че всички мерки, включително и законодателно, взети след изчезването на т.нар. братя Галеви по предложение на МВР и прокуратурата, не действат. Брендо е емблематичен случай - той изчезна, при положение че има влезли в сила осъдителни присъди в три държави. 

Преди да бъде осъден у нас, Банев получи 20 г. затвор в Италия по делото "Кокаинови крале". Обвинението срещу него беше, че е ръководил международна група за трафик на кокаин. Преди година той беше осъден на 10 г. и половина затвор и от апелативния съд в Букурещ, пак за трафик на кокаин. Именно Румъния обяви за издирване Банев и в момента той се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Това стана, след като България отказа да предаде на Букурещ Банев с аргумента, че срещу него имало дело и у нас. Със същия аргумент Италия го пусна от тамошния арест по искане на България. След идването му у нас той веднага беше пуснат на свобода.

Когато се появиха първите публикации, че Банев е изчезнал, както и че спрямо него нямало забрана да напуска страната, Софийският апелативен съд (САС) пусна специално опровержение,  че присъдата на втора инстанция била четена в присъствието на подсъдимия. Апелативните съдии обявиха, че още през пролетта на 2014 г. са му наложили забрана за напускане на страната. В хода на повторното разглеждане на делото в САС на Банев е било разрешено веднъж да напусне България за няколко дни за лечение. След това обаче той се е върнал в страната и това било документирано. После се явявал на всички заседания, твърдяха от съда. 

По делото пред Върховния касационен съд Банев спря да се явява, защото законът му го позволява. Затова някои осъдени изчезват именно между втора и трета инстанция. Такъв беше случаят с т.нар. братя Галеви, както и с признатия за виновен за двойното убийство пред дискотека "Соло".  

 

САГА

В България Брендо беше подсъдим за пране на пари повече от 7 г. Преди 4 г. Софийският градски съд го осъди на 7 г. и половина затвор за участие в организирана престъпна група за пране на пари от трафик на наркотици. Подсъдими с него бяха доведеният му брат, бившата му съпруга и сестра й. След това всички бяха оправдани от САС, но ВКС върна делото за ново разглеждане. После друг състав на апелативния съд призна Брендо за виновен за участие в престъпна група за пране на пари и го осъди на 6 години затвор. Накрая ВКС потвърди тази присъда. Именно заради това дело у нас той беше върнат от италианските власти, а след оправдателната присъда на САС от 2014 г. домашният му арест беше заменен с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Тя не беше променена, след като после друг състав го осъди на втора инстанция.