facebook
twitter

България

Прокуратурата нагласи обвиненията срещу Иванчева

Най-накрая обвинението успя да съгласува искането и даването на парите за подкупа
2521
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Иванчева (вляво) и Петрова са водени в съдебната зала със закопчани зад гърба ръце като особено опасни престъпници. Тяхното дело е един от малкото случаи, когато обвиняеми бяха държани в т. нар. клетка в спецсъда. Подобна охранителна мярка не се прилагаше дори за обвинените в тероризъм.

Прокуратурата вече няма проблеми с разминавания в датите на искане и даване на парите за подкупа, за който се твърди, че е взела кметът на столичния района "Младост" Десислава Иванчева. Това става ясно от постановленията за привличане като обвиняеми на Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и сочения за посредник бивш кмет на общината Петко Дюлгеров. Документите бяха публикувани от прокуратурата и на тях се вижда подписът на Иванчева и резолюцията й: "Не съм съгласна!".

Тримата бяха арестувани на 17 април, а Иванчева и Петрова - държани часове наред с белезници на кръстовището пред Спортната палата в София. Дюлгеров нямаше такива проблеми. Впоследствие адвокатите посочиха сериозни разминавания в обвиненията. Едно от тях бе, че изнудваният строителен предприемач Александър Ваклин е дал на разследващите парите за подкупа на 2 април, а според обвинението рушветът е бил поискан на 13 април. Такова разминаване вече няма. В постановлението е записано, че подкупът е поискан почти месец по-рано - 16 март. Всъщност прокуратурата не е сигурна, защото се е застраховала, че рушветът е поискан в периода 16-19 март. 

Между 11 и 13 април е поискано "увеличение" - вместо първоначалните 250 хил. евро са поискани 500 хил. евро, пише в постановлението. Предаването на 70-те хил. евро, с които бяха заловени тримата, е станало на 17 април. 14 хил. евро бяха открити у Дюлгеров, а останалите 56 хил. - в колата на Иванчева и Петрова. Веднага след ареста им шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който отскоро е зам. главен прокурор, заяви, че двете са "светнали като коледни елхи". Впоследствие се оказа, че Иванчева има следи от маркировката на парите само по ръба на едната длан и по носа.

Делото срещу Иванчева е едно от най-скоростните изобщо. Разследването приключи по-малко от два месеца след ареста й. По принцип това е срокът за едно досъдебно производство, записан в НПК, но масово не се спазва и удължава. В този случай обаче прокуратурата е действала скоростно. Освен това твърди, че обвинителният акт ще бъде внесен в съда в най-кратки срокове.

Комуникацията с изнудвания Ваклин е осъществявана основно от Дюлгеров, става ясно от постановленията, който е обвинен като помагач. Той се срещал с бизнесмена поне три пъти - на 19 март, на 13 април и на 17 април. Освен това многократно му се е обаждал по телефона. Дюлгеров е уреждал срещите и организирал самото предаване на парите. Според прокуратурата двамата са се видели веднага след като бившият кмет се срещнал "с цел съобщаване на постигнатото съгласие с обвиняемите Иванчева и Петрова за размера на искания неследващ се дар, условията за неговото получаване и предаването на първата част". Втората среща била на 13 април. Тогава Дюлгеров съобщил за "увеличението" на искания подкуп. Срещата се провела в заведение в София. 

От постановлението не става ясно къде точно Дюлгеров е предал парите на двете жени. Записано е само, че са предадени на "уговореното с Петрова време и място". В друго постановление е записано, че това е станало в кафене. Иванчева и заместничката й не са имали срещи с Ваклин във въпросния месец, става ясно от документите.

Съучастието на Петрова пък се изразява в  проверки на имотите на Ваклин в "Младост". Според разследващите Петрова е проверила собствеността им, както и предвиденото върху терените застрояване. Разследващите твърдят, че поисканият подкуп първоначално бил 20 евро на квадратен метър застроена площ. Освен това тя била уговорила и срещата с Дюлгеров за предаване на парите.

Иванчева вероятно ще дочака началото на делото в ареста. 

 

ПОДКУПЪТ

Иванчева е обвинена за това, че е поискала и е приела подкуп. Никъде обаче не се споменават нейни срещи или разговори с предприемача. Няма и подробности как точно са предадени парите, къде са оставени и т. н. Вероятно тези детайли ще бъдат описани в обвинителния акт. Досега прокуратурата имаше различни версии - парите бяха ту в плик, ту в кашон. Иванчева твърдеше, че са били в багажника, а разследващите - на задната седалка.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Проверките на къщите за гости вече текат

19.05.2019

389 6
Петър Мутафчиев: 200 млн. лева ще струва подръжката на тол системата

19.05.2019

540 4
Социалните работници са спасили от изоставяне 1733 деца

19.05.2019

139

Коментари

Proculus
снимка на Proculus

Голямо нагласяне ще да е било, защото нагласили делото според закона. Нихната ..... и ...... на скапаняците от мракобесната институция, спазващи закона. 

Н16
снимка на Н16

Голямо нагласяне ще да е било, защото нагласили делото според закона. 

А тя няма ли къде да обжалва?

FataMorgana
снимка на FataMorgana

Да обжалва кое ? ?

ШКОЛНИКА МАРЕК

До Н16: Има. И нали се сещаш, че ако се окаже невинна парите, повечко от 56-ти хилки, които ще й присъдят, китайците няма за го удържат от заплатата на Лилето ПАвлова.

Proculus
снимка на Proculus

Н16, не знам какво имаш предвид. Има адвокати, които обжалват постановленията за повдигане на обвинение, формална пречка за това няма, но успехът е съмнителен. В БГ няма законова процедура по обжалване на тези актове пред съд, т.е. действието по повдигане на обвинение не се нуждае от съдебна санкция. Вчера призовах за бързо внасяне на делото в съда, където да се развие същинската част на наказателния процес и арбитъра - съда, а не страните - прокуратурата от една страна и обвиняемите със защитниците им от друга страна, да каже какви доказателства са налице, да ги събере, да прецени извършено ли е престъпление, сторено ли е това от обвинените лица и извършено ли е виновно. Колкото по - бързо се случи, толкова по - добре от гл.т. на информирането ни като странични наблюдатели за действителното състояние и преустановяване на спекулациите по случая. Поради което ми е малко чуден този "странен плач" по медиите, че някой си свършил работата по закон.

Su38

Прокулус, от моя скромен опит съм скептичен към "безпристрастността" на съда. Дано да не съм прав, може пък в тоя съд да са събрани все морални хора, но по провинцията е такъв хаос, че дори неюрист може да хване в крачка уж "печени" съдии. Разбира се, местните си траят, защото си знаят бакиите.

Та това ме кара да съм скептичен леко, макар че познавам и много свестни съдии. "Много" не количествен смисъл, за съжаление, а само в качествен.

Proculus
снимка на Proculus

Познавам доста съвестни съдии и прокурори, които честно си вадят хляба, като правоприлагат и правораздават според предписанията на закона. Познавам и магистрати от другата страна, които нямат място в системата на Съдебната власт. Дано това дело бъде разгледано от магистрати от първата категория и това да стане бързо. Скепсисът е втора природа за всеки разумен човек, поне според мен. Ще си позволя мнение, когато бъдат постановени съдебните актове по това дело и стане ясно в пълнота какво точно се е случило. Засега залитаме между тезите и подбраните факти, които ни се поднасят от заинтересованите страни чрез медиите, а на последните съвсем нямам вяра. От информационната плява по случая за себе си съм пресял факти, които при доказване в съда ще доведат до отрицателен за обвиняемите резултат. Неслучайно от задържане на тримата обвиняеми, вече няколко месеца, действията на разследващите се обструкират с едни и същи аргументи - 5 часа на слънце, белезници, запушване на уста, реактив имало само по едната ръка и по едната ноздра и всякакви други несъществени обстоятелства, а не се коментира случаят по същество. Прави впечатление, че след производството по мерките за неотклонение рязко спадна меракът на медийните адвокати да се изявяват, защото трябваше да коментират факти от доказателствата по делото. Любопитно ми е защо се скача в тази статия и коментарите на колегите от форума срещу процедури, които са предписани от Наказателно-процесуалния кодекс. Крайно време беше, пиша го за втори или трети път, да приключи досъдебното производство и делото да бъде внесено в съда. Явно това не се харесва на правните корифеи от форума. 

mi6osp.

На  времето нагласиха обвиненията срещу октопода и сега му плащаме - досега милион и двеста хиляди евро.

 

Proculus
снимка на Proculus

Междувременно са нагласили обвиненията по хиляди други дела, а нагласените са по затворите. Единични примери в обратния смисъл са като потвърждение на правилото, а не са самото правило. 

FuFighter

Както писах по-рано - сготвиха я кметицата. Каква полза от това, че делото ще се срине в съда, след като животът и е съсипан, отстранена е от поста, компрометирана е пред обществото и пред близките си, една съсипана женица. После държавата щедро ще извади от нашите джобове обезщетения за поредното си фиаско. Колко помпозни акции на прокуратурата катастрофираха в съда?! Кой прокурор точно плати?

FataMorgana
снимка на FataMorgana

И си направихте мъдрия извод въз основа на?

FuFighter

Личен опит с повдигнати измислени обвинения, 40 годишни наблюдения на процесите в БГ и особено последните 12 години. Посочете ми един престъпник от "Нагли", съдийки с подкуп (бивши де), които да бъдат държани 5 часа пред обществеността с белезници, да се явяват оковани в съдебна зала и да им бъдат запушвани устите от служители на съдебната охрана. Само един случай, моля!

Proculus
снимка на Proculus

Файтър, не знам дали си влизал в съдебна зала в процедура по чл.64 или 65 от НПК, т.е. когато се гледа мярка за неотклонение, или когато върви съдебно заседание по дело, по което подсъдимият е с такава мярка, но във всеки един такъв случай обвиняемият или подсъдимият бива конвоиран до съдебната зала с белезници и стои с тях в залата до появата на съдебния състав. Едва тогава белезниците се свалят. Утре имам клиент с такава мярка и съм убеден, че служителите на Съдебна охрана ще го доведат в залата с белезници. За тримата обвиняеми по това дело някакво изключение ли се е полагало? 

FuFighter

Присъствал съм и след влизането на съда им ги свалят. Не им запушват устите, не ги държат в клетки, не ги държат с белезници, докато трае заседанието. Продължавам да вярвам, че тези ексцесии не са чак толкова необходими по отношение на един абсолютно смешен и съшит с бели конци фарс с т.нар. подкуп, който бил поискан от един, подхвърлен от друг и намерен в служебен автомобил на кметицата. По-скоро това си е смачкване с цлата сила на държавата на една неудобна женица. И не на последно място - дори да си е поискала, което трябва да се докаже, такива зверски мерки към нея едва ли са необходими.

FataMorgana
снимка на FataMorgana

Знаех си, че камбанарията Ви включва "личен опит". Кофтито, според мен, е че това доста е стеснило призмата, през която пречупване събитията ?

генек

Точно заглавие...

Нагласяване, натаманяване, манипулиране, лъгане...

Прокурори, сър...

--------

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

генек

Колега,

не е само манипулирането и нагласяването, не е само политическият натиск от страна на корумпираните търгаши и политикани, не е само показното насилие, не е само гаврата според законите, създадени от политическата и юридическа мафия, ами е и широката медийна агресия на истерични тролове, опитващи се елементарно да създават нужната на мутрите и приближените им атмосфера...

При това пак с истерия и агресивност - заплахи, обиди, натиск, крясък...

Говоря общо, никого не соча и не обвинявам...

-----

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

ЧИЧКО СИМИТЛИ

А защо цацаратурата не бърза по случая с убийството на дете в Боровец?

генек

Специалните пратеници, чичко, ще ти отговорят - действа по закон. Ти не си в играта, не ги разбираш тия висши съображения, не питай много, трай си и се надявай да не те закачат...

А въпросът ти ще бъде счетен за неприличен и антидържавен...

---------

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Цацаратурата не спи, тя се реформира:

 

Иван Петров, Фейсбук:

"Една дребна новинКа от прокурорската колегия на ВСС се промъкна някак си!

Взели решение да закрият 11 районни прокуратури.

Те са Бeлoгpaдчиĸ, Kyлa,Дpянoвo, Tpявнa, Tepвeл, Apдинo, Бpeзниĸ, Tpън, Maдaн, Чeпeлape и Toпoлoвгpaд.

Мотивите са оптимизиране на ръководството!

Какво виждам аз за истински мотиви:

1. Две трети са гранични прокуратури и то на граници с държави не членове на Европейския съюз - Сърбия и Турция. Цигари и бежанци!

2. Предложението се вкарва утре като ИЗВЪНРЕДНА точка за гласуване в колегиума на ВСС! Преди съдебната ваканция! Преди приемане на Съдебната карта!

3.Ако мине, до Септември да се подготви предложение за още 30-40! Крайната цел е да останат районни прокуратури само в областните центрове, по-лесно е да шашкаш 28 човека от 168!

4. Да се закрият от 01.01.2019г. Последната година от мандата на цацата. Ще има 9-10 месеца да размести/намести цацарончетата!

5. Съгласно Конституцията, структурата на прокуратурата следва структурата на съдилищата! Закриваме прокуратури, после ще закриваме и неудобни съдилища!

Сигурно има още "конспирации", ама ще споделя само една:

След като намести Дизеловия двигател геша от Магнаурия, Сарафа от същата школа, предстоящата капия в Спецо/т/бора на Русинова, новата надежда Братанаеврото в СГП, се започва офанзива по запълване на капиите!

Европрокуратурата вече е мираж, дали не усети, че мястото в Конституционния съд е обещано на друг?"

Kole
снимка на Kole

Поздрави от Младост, където нови и още по-нови строежи кипят с пълна сила. 

 

На наглите опити съдебният произвол да бъде обяснен като "прилагане на закона", ще кажа - утре идват за теб. 

Proksimable 2

Осъдете я тая Иванчева, най-големият престъпник на България, че най-накрая да се оправи страната ни и да заживеем като страна членка на ЕС !

ogro

Фарсът става все по-жалък!
Аз сега не разбирам - при положение, че 90% от ГЕРБАджиите си искат подкупи от името на Бат им Бойко, него ще го арестуват ли?

Nickolas

За да са с белезници при съдия означава, че са физически опасни - могат да скочат и да му прегризат гърлото или с ръка да му разпорят корема или да му счупят главата. Защото, както се каза по-горе, пред съдията белезниците се свалят.

Сократ-май

Ами прав си, Николас.

Те с едно листче строшиха главата и на съдията, и на прокурора (в преносен смисъл, де).

Proculus
снимка на Proculus

Коле, редно е вземащите подкупи да се притесняват, че ще дойде техния ред и някой ще дойде за тях. Както и е редно невземащите подкупи да не се притесняват. 

Експерте, ще ни запознаеш ли с установените по делото чрез доказателства факти и след това да ни разясниш правните процедури, по които се движи и ще се движи занапред делото? Или ще говориш общи празни приказки за манипулации, нагласяване, гавра със закона, мафии и др. подобни простотии?

бавно загряващ

Невземащите подкупи имат основание да се опасяват от набеждаване, след което, дори и в крайна сметка да бъдат оправдани, може да им се наложи да минат през поредица от тежки изпитания.

SvSophia
снимка на SvSophia

Прокуратурата нагласи обвиненията...

Крайно време е "прокуратурата" да бъде нагласена, където й е мястото, за да се появи ненагласена Прокуратура.

Същото важи за съдилищата, КС, МС, НС, всякакви там агенции и останалите "институции", демократични божем.

FataMorgana
снимка на FataMorgana

И къде, според Вас, "й е мястото"? ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×