Медия без
политическа реклама

По-малкото дизелови коли водят до повече вредни емисии

Проучване показва, че отделяният от двигателите въглероден двуокис е престанал да намалява

22 Март 2018
Снимка: ЕПА/БГНЕС
И на тазгодишното изложение в Женева бе забелязана тенденцията при автомобилните производители - да залагат все повече на електромобилите при следващите си модели. Както в случая - новият "Хюндай Кона".

През последните години нивата на вредните емисии, отделяни от автомобилите в Европа, непрекъснато намаляваха. Ограниченията върху дизеловите автомобили, които се въвеждат в редица държави от континента, трябваше да засилят тази тенденция, само че не стана така. И за първи път от 10 години емисиите въглероден двуокис (СО2) се увеличават, показва изследване на организацията за проучване на автомобилните пазари JATO Dynamics.

Резултатът за 2017 г. е, че в Европа всеки автомобил е изхвърлил в атмосферата средно 118.1 г/км СО2. Това увеличение с 0.3 г/км спрямо 2016-а сочи, че автомобилните производители явно вървят в неправилна посока. Още повече, че те самите се ангажираха през 2021 г. да постигнат нива от 95 г/км под заплахата от сериозни глоби. 

Експертите от JATO Dynamics посочват като основна причина за увеличаването на вредните емисии... спада в продажбите на автомобили с дизелови двигатели, които отделят с около 20% по-малко въглероден двуокис в сравнение с бензиновите. За 2017 г. средните нива отделен СО2 на дизеловите коли е 117.9 г/км, докато при бензиновите е 123.4 г/км.

Като цяло продажбите на дизели в Европа за миналата година са намалели със 7.9%, което доведе по пазарен дял от 43.8%. За сравнение - през 2011 г. той беше над 55%, после започна да намалява, като тази тенденция се засили след избухването на скандала с манипулираните дизелови мотори на концерна Volkswagen през есента на 2015 г. Затова и повечето производители застъпват мнението, че отказът от дизела е погрешно решение за екологичните проблеми. Новите дизелови коли, отговарящи на стандарта Евро-6, са далеч по-екологични от по-стари автомобили на бензин, които все още са на пазара. 

Друга причина за увеличаване на вредните емисии е увеличаващият се интерес към SUV-моделите. Те са и по-тежки от обикновените автомобили, аеродинамиката им е по-лоша и съответно отделят повече въглероден двуокис. Като към това се прибави и увеличеното търсене на бензинови модели, екологичният фон става все по-неблагоприятен.

Електрическите автомобили засега не изглеждат решение на проблема, който явно ще се задълбочава в близко бъдеще. Техният пазарен дял нарасна от 3 на 5% през 2017 г., като тук се включват всички превозни средства на алтернативно гориво, включително хибриди. Пазарният дял на колите, задвижвани само на ток, остава незначителен и не се очаква той да се промени съществено в близките години.

Проучването на JATO Dynamics показва, че производителите ще имат сериозни проблеми, за да постигнат задължителните за 2021 г. стойности на нивата на СО2. Към момента до тях най-близо е Toyota със средните нива от 101 г/км. Компании като Volkswagen и Ford обаче са все още далеч - с по около 120 г/км. А това означава и сериозни глоби за тях, ако не покрият изискваните 95 г/км. В ЕС тези глоби са заковани на 95 евро за всеки допълнителен грам въглероден диоксид, и то за всеки продаден автомобил. В случая с Volkswagen Group, която продава над 10 млн. коли годишно, това прави над 1.35 млрд. евро глоба.