Медия без
политическа реклама

Пекин се оплака в СТО от митата на САЩ за китайски стоки

17 Юли 2018
EПА/БГНЕС
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, китайският премиер Ли Къцян и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер наблюдават размяната на подписаните заключителни документи от 20-ата среща ЕС - Китай в Пекин.

Министерството на търговията на Китай е подало жалба до Световната търговска организация (СТО) относно предложения от Вашингтон огромен по размер допълнителен списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, които вероятно ще подлежат на обмитяване. Миналата седмица Белият дом представи подробен списък с китайски стоки, на които ще бъде наложено вносно мито от 10%, като общият размер на стоките ще бъде за 200 млрд. долара и може да влезе в сила наесен. Изготвеният от Вашингтон списък съдържа стотици китайки хранителни продукти, стоки от химическата индустрия, автомобилни гуми, въглища, стомана и алуминий. Анализаторите се опасяват, че ескалиращите мерки по отношение на митническите тарифи могат да предизвикат световна търговска война, която би попречила на икономическия растеж в глобален план.

От Пекин, където бе за срещата ЕС - Китай, късно в неделя председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че в миналото търговските войни твърде често са прераствали във военни конфликти. „Все още имаме време да избегнем конфликтите и хаоса“, каза той. ЕС отправя апел към лидерите на САЩ, Китай и Русия да работят заедно, за да охладят покачващия се градус на напрежение в световната търговия. В "Туитър" Туск намекна американският президент Доналд Тръмп „разпространява фалшиви новини” като нарича Европа враг на САЩ. Изявлението на американския президент бе направено в навечерието на срещата му с руския президент Владимир Путин. "Америка и ЕС са най-добри приятели. Заради това да кажеш, че сме врагове, е разпространяване на фалшива новина”, написа Туск.