facebook
twitter

Първа страница

Депутатите повишиха 900 пъти съдебните такси пред ВАС

1210
Илияна Кирилова
Данаил Кирилов, председател на парламентарната правна комисия, неколкократно и безуспешно призова колегите си да удължат работното си време заради АПК и накрая предложи спешно заседание на Народното събрание идния вторник.

Мнозинството в парламента най-безцеремонно игнорира острите критики на граждани, адвокати, фирми и неправителствени организации и вдигна дpacтичнo тaĸcитe пo ĸacaциoнните дeлa пpeд Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд.

Новите суми ще възпрепятстват сериозно възможността да се обжалват актовете на властта. Таксата за граждани се повиши от 5 на 70 лв., за фирмите и НПО - от 25 на 370 лв., а когато материалният интерес може да се определи, таксата ще е пропорционална и може да достигне до 4500 лв.

Поправките в Административнопроцесуалния кодекс бяха гласувани на второ четене, а БСП обяви, че ще ги прати в Конституционния съд веднага щом бъдат обнародвани в "Държавен вестник". 

Гyби ce бaлaнcът мeждy ycĸopявaнe нa пpaвocъдиeтo и пpaвoтo и дocтъпa нa гpaждaнитe дo пpaвocъдиe, тaĸcитe в aдминиcтpaтивнoтo пopизвoдcтвo cĸaчaт дo 900 пъти, зaяви пpeд жypнaлиcти в пapлaмeнтa Явop Бoжaнĸoв oт БCΠ, цитиран от "Де факто". 

Народното събрание може да проведе извънредно заседание следващия вторник, което да бъде изцяло посветено на промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), внесени от ГЕРБ. Предложението е на Данаил Кирилов, председател на парламентарната правна комисия. Той го аргументира с изключително дългото забавяне на разглеждането на поправките, които бяха внесени още през юни 2017 г.

Кирилов и заместникът му в правната комисия Хамид Хамид вчера трикратно опитаха да удължат работното време на парламента, за да напредне обсъждането на промените на второ четене. Мнозинството депутати обаче упорито отказваха да ги подкрепят. Решението дали парламентът ще работи допълнително идната седмица ще бъде взето от председателския съвет на Народното събрание.

Скандалните поправки в кодекса се промушиха при втория си опит. В предишния си мандат ГЕРБ опита, но не успя да ги прокара, защото законопроектът беше съсипан от критики. Сега обаче успя да събере мнозинство и под предлог, че така ще бъде облекчена работата на Върховния административен съд (ВАС), ги гласува. ГЕРБ не се отказа от драстичното повишение на таксите, въпреки че в началото предлагаше те да са още по-високи. Аргументът е, че размерът им сега е символичен, което насърчавало жалбоподателите да се явяват пред върховния съд и така ненужно го товарели. Това е абсурдно обяснение, защото гражданите имат гарантирано право на достъп до съд, за да атакуват незаконните актове на властта. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Смяната на касовите апарати може да доведе до пълен блокаж на икономиката

20.02.2019

Мила Кисьова

2823 7
Управляващите замазват скандалите с обещания за по-високи заплати
Швейцария вече не е атрактивна за имигранти от ЕС

20.02.2019

1418 7

Коментари

мравилников

 

 

 

 

Правосъдието в България освен, че досега беше липсващо, сега става вече и недостъпно.

Може пък това да доведе до по-скорошна революция на Територията.В очакване да се учреди Държава.

 

 

 

 

 

 

Непримирим

Така ще се облекчи работата на Върховния "корупционен" съд!!!

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Не е за вярване каква наглост е това. Дори не ми се вярваше, че  НС може да го приеме. Няма да обяснявам защо таксите досега бяха символични и за какво бяха гаранция те. Това сега е отказ на правосъдие. Държавата отказва да контролира себе си и безобразията си. Искрено се надявам, че президентът ще наложи вето, а опозицията ще сезира Конституционния съд. Ако и това не помогне, трябва да се направи преюдициално запитване по конкретен казус. На практика българите остават без средство за защита срещу своеволията на властта. Това дори диктатура не е, не знам как се нарича.

g_ringo

"На практика българите остават без средство за защита срещу своеволията на властта."

Не таксата от 70 лв лишава редовия гражданин от средство за защита от властта, жана и ти, като юрист би трябвало да си наясно.

А НПО-тата са най-често проводници на нечии користни интереси, така че повишаването на таксите за тях го одобрявам.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×