Медия без
политическа реклама

Новият шеф на НЗОК се закани люто на фармаиндустрията

Илияна Кирилова
Дечо Дечев

"В момента има едно силно фармацевтично лоби, което пробива навсякъде и същевременно формира най-големия разход за лекарства, както и едно силно болнично лоби, прокарващо политика, която е изцяло в негова полза, за сметка на държавните и общинските болници", обяви вчера пред Би Ти Ви новоизбраният управител на здравната каса Дечо Дечев. В цял свят фармацевтичната индустрия стимулира предписването на по-скъпи терапии, а това не е в интерес на пациента и трябва да се промени, каза по-късно той по време на здравния дебат "Индекс на болниците", организиран от "Галъп" и clinica.bg.

Според Дечев е нужно въвеждане на нови правила при финансирането на медикаментите от НЗОК. Идеята на новия управител е при еднакъв ефект и полза за пациентите от две напълно идентични терапии НЗОК да покрива изцяло само по-евтината, а ако пациентът желае по-скъпата, да си доплати разликата. По подобен начин се плащат лекарствата в извънболничната помощ, в болниците обаче - най-вече при онкопрепаратите, касата плаща всичко на 100%.

Здравната каса трябва да работи основно в 3 посоки - ефективност, ефикасност и контрол, смята Дечев. Той онагледи така идеята си за лекарствата: "Представете си, че вие, аз и вашият оператор искаме да отидем от София до Варна. Вие си тръгвате с леката кола, аз вземам едно такси, но вашият оператор преценява, че иска да отиде с яхта – през Солун. И тримата стигаме до Варна. След като сме постигнали целта си, означава, че сме ефективни. И тримата обаче постигаме тази ефективност на три различни цени, а касата ни заплаща пътя. Ето това искаме да постигнем -  срещу ефективността да има ефикасност на възможно по-ниската цена. Ясно ни е, че тези, които в момента се возят в яхтата, ще са против – те са малка група, но са много гръмогласни. Те имат достъп до всякъде – до медии, до политици.“

"Няколко пъти се опитвах да прокарам идеи за въвеждане на прогенерична политика. Не успях засега. Радвам се, че д-р Дечев мисли в тази посока. Ще има подкрепата ми", коментира по този повод и зам. здравният министър Бойко Пенков.


ДОБРИТЕ И ЛОШИТЕ

"Проблемите в НЗОК идват от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, но дърпат конците на касата", обяви Дечев. Той ще се опита да работи с тях, а "ако не искат, просто ще трябва да видим кой ще си ходи – или аз, или те“. Дечев добави, че в момента те са направили едни ходове, с които желаят да се бетонира кадровата ситуация и така се затруднява изборът му на екип. Той заяви, че е приел да оглави здравната каса, въпреки че новият пост не е по-добре платен, нито му носи повече предимства от директорския пост в болница „Св. Иван Рилски”. "Приех, защото мисля, че ситуацията по-тежка не може да стане", каза Дечев.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?