Медия без
политическа реклама

"Не е редно да изпращаме хора в Ада"

21-годишна шведка спря самолет заради депортацията на мигрант

Елин Ершон
ФБ
Елин Ершон

21-годишната шведска студентка Елин Ершон се превърна в сензация в социалните мрежи, след като спря депортацията на мигрант към родния му Афганистан.

Активистката успява да постигне целта си в рамките на 15 минути на борда на самолет, който се готви да изпълни полет от Гьотеборг към Истанбул. В същия самолет се намира 52-годишен афганистански имигрант, който трябва да бъде върнат в Кабул по решение на шведските власти.

Ершон отказва да седне на мястото си и да закопчее предпазния си колан - задължителна процедура за всички пасажери, без която екипажът не може да пристъпи към подготовка за излитане. Вместо това младата шведка вади мобилния си телефон и започва да излъчва на живо в профила си във Facebook. Записът показва как Елин се разхожда по пътеката между седалките, говори на английски език и обяснява, че протестира срещу депортацията на мъжа в Афганистан, "където най-вероятно ще бъде убит."

Още в началото на видеото се чува как стюардите на самолета нареждат на Ершон да седне на мястото си - същите призиви се чуват и от раздразнените пасажери, които не очакват, че полетът им ще бъде забавен заради протеста й.

"Казвам им, че няма да седна, докато този човек не бъде свален от самолета. Защото, ако остане, най-вероятно ще бъде убит", казва тя.

"Моля ви, бихте ли изключили телефона си? В момента вие сте пасажер. Не изпълнявате задълженията си на борда на самолета. Окей?", пита стюардът.

"Правя каквото мога, за да спася живота на този човек", отговаря Елин.

Тя твърди, че не извършва нищо незаконно и че е готова да изпълни всички нареждания на пилотите веднага щом искането й бъде изпълнено.

Протестът на шведката не се приема еднозначно от страна на спътниците й - записът показва спор между нея и англичанин, който я обвинява в това, че създава паника и плаши децата в самолета.

"Притеснявате всички хора тук. Не ме интересува какво си мислите, казвам ви, не ме интересува...", казва той.

"Искам да ви попитам - кое е по-важно за вас? Животът или времето?", е отговорът на младата жена.

Непознатият мъж се опитва и да отнеме телефона й, за да прекрати записа, но без успех - стюардът на самолета успява да го върне, а прякото излъчване във Facebook продължава.

"Опитвам се да променя законите в моята страна. Не ги харесвам. Не е редно да изпращаш хора в Ада", казва Елин в диалог с друг пасажер.

"Да, но вие пречите на всички хора да стигнат до дестинацията си", реагира мъжът.

"Да, но те няма да умрат. А той ще умре."

"Откъде знаете?"

"Защото това е Афганистан", казва Елин.

Постепенно няколко от останалите пътници започват да се присъединяват към нейния апел и да настояват афганистанският гражданин да бъде свален от самолета обратно на шведска земя. Сред хората, които подкрепят активистката, е турчин: "И аз съм с вас, няма проблем". Думите му карат Елин да се разплаче от вълнение.

15 минути след началото на неподчинението й резултатът е налице - екипажът на полета сваля багажа на мигранта от Афганистан. Казват й, че мъжът ще бъде свален от самолета, ако и тя се съгласи да бъде изведена от служителите по сигурността на летището в Гьотеборг.

След развръзката в напрегнатата ситуация се чува как пасажерите аплодират Елин. Не е ясно каква ще бъде съдбата на 52-годишния афганистанец, чиято депортация беше временно спряна заради нейните действия.

Клипът на Ершон от 23 юли вече е гледан почти 4 милиона пъти. Много от коментаторите я окуражават и изказват симпатии към каузата й: "Ето така изглежда защитникът за правата на човека", "Ако си мислите, че сам човек не може да постигне нищо, само вижте това". Други обаче я осъждат за безотговорното поведение спрямо останалите пътници и заради опита да се попречи на институционалните разпореждания.

Според информация на Deutsche Welle протестът на Ершон може да бъде последван от финансова глоба и дори от 6 месеца лишаване от свобода заради отказ за изпълнение на правилата за поведение в самолет.

По-късно пред "Гардиън" Ершон, която е активистка и помага на мигранти, разказва, че е купила билет за полета до Истанбул, за да спре депортацията на млад афганистанец. Но като се качила на самолета, установила, че него го няма, но ще депортират по-възрастен негов сънародник. Тя се опитва да го разговори, но служителят по сигурността, който придружава мигранта, я спира. Тогава Ершон почва да предава на живо във "Фейсбук".

Тя разказва, че пътниците, които са били против нея, са били малцинство. На борда се е намирал и футболен отбор, който я подкрепил. 

Швеция е една от държавите с най-висок ръст на молбите за получаване на убежище след началото на бежанската вълна от 2015 г. От кризата се възползваха националистите "Шведски демократи" - проучванията за предстоящите през септември парламентарни избори им отреждат позиция, в която никой не може да състави работещо мнозинство без тяхната подкрепа.

Изследване на общественото мнение на Университета в Гьотеборг от 2017 г. показва, че 52% от шведите предпочитат да се приемат по-малко бежанци. Симпатизантите на политиката на "отворени врати" са били само 24%.